1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Turčiji prepričljiva zmaga Erdoganove AKP

Deli na:
V Turčiji prepričljiva zmaga Erdoganove AKP

Foto: Reuters

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Turčiji je glede na začasne izide zmagala Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Po 52 odstotkih preštetih glasovnic je AKP prejela 51,8 odstotka glasov, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na televizijo CNN-Turk.

Republikansko ljudsko stranko (CHP) je glede na delne izide podprlo 22,1 odstotka volivcev, kurdska Stranka ljudske demokracije (HDP) pa je prejela 11,4 odstotka glasov. 10-odstotni parlamentarni prag je tako kot junija prestopila tudi nacionalistična stranka MHP, za katero je glasovalo 11,2 odstotka Turkov.

Turki so šli danes na volišča že drugič v zadnjih petih mesecih, potem ko so volitve 7. junija prinesle parlament brez jasne večine in neuspešna koalicijska pogajanja.

Zadnje ankete so napovedovale, da bo AKP podprlo med 40 in 43 odstotkov volivcev. Za samostojno vladanje sicer potrebuje absolutno večino oz. 276 sedežev v 550-članskem parlamentu.

Od današnjih volitev je odvisna usoda predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Če bi AKP morala deliti oblast, bo Erdogan po mnenju analitikov verjetno potisnjen na stran.

AKP je od leta 2002 do letošnjega junija vladala sama. V tem času ji je uspelo zmanjšati vpliv vojske, začela je mirovni proces s kurdsko manjšino. Sprožila je tudi obsežne družbene spremembe, s katerimi je Turčija postajala vse bolj konservativna.

Za volitve je bilo registriranih 54 milijonov volivcev, po poročanju medijev pa je bila volilna udeležba visoka.

Za varnost ob današnjih volitvah je skrbelo skoraj 400.000 policistov in orožnikov, varnostni ukrepi pa so še posebej okrepljeni na nemirnem jugovzhodu države.