pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirski uporniki in Hamas pozdravljajo zmago Erdoganove AKP

Deli na:
Sirski uporniki in Hamas pozdravljajo zmago Erdoganove AKP

Foto: Reuters

Več skupin sirskih upornikov in palestinsko gibanje Hamas so danes pozdravili zmago Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Turčiji. Evropska unija in Svet Evrope pa sta izrazila pripravljenost na sodelovanje z novo turško vlado.

AKP je na volitvah presenetljivo znova osvojila absolutno večino v parlamentu, ki jo je izgubila na volitvah junija. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je prejela 49,4 odstotka glasov in bo imela 316 poslancev v 550-članskem parlamentu, kar pomeni, da bo lahko vladala sama.

Glavno opozicijsko stranko, Republikansko ljudsko stranko (CHP) je podprlo 25,4 odstotka volivcev, nacionalistična stranka MHP pa je prejela nekaj manj kot 12 odstotkov glasov. Kurdska Stranka ljudske demokracije (HDP) je z 10,7 odstotka glasov komaj prestopila parlamentarni prag.

Zmago AKP je danes pozdravilo več skupin sirskih upornikov, ki jih turški predsednik Recep Tayyip Erdogan podpira v boju proti režimu. "Turčija je igrala odločilno vlogo pri podpori sirskemu ljudstvu in njegovi revoluciji kljub velikim notranjim in zunanjim pritiskom," so skupine sirskih upornikov zapisale v skupnem sporočilu za javnost. Pod sporočilom so podpisane največja oborožena skupina v severni Siriji Ahrar a Šam, Džaiš al Islam, ki deluje v okolici Damaska, ter več manjših skupin.

V sporočilu so skupine še izrazile željo po nadaljnjih dobrih odnosih med sirskim in turškim narodom po padcu režima Bašarja al Asada.

Zmago AKP je v ločenem sporočilu pozdravila tudi zmernejša skupina Svobodna sirska vojska, ki je izpostavila, da so volitve potekale v odločilnem času za regijo.

Palestinsko gibanje Hamas pa je zmago AKP označilo za "turško demokratično poroko". Izrazilo je tudi upanje, da bo Turčija pomagala pri "osvoboditvi palestinskih ozemelj in Jeruzalema".

EU je danes sporočila, da se veseli sodelovanja z novo turško vlado, potem ko so Turki na nedeljskih volitvah pokazali "močno zavezanost demokraciji".

"Nedeljske splošne volitve z visoko volilno udeležbo so potrdile zavezanost turškega naroda demokratičnim procesom," sta v sporočilu za javnost zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn.

"EU bo sodelovala s prihodnjo turško vlado, da bi še spodbudila partnerstvo med EU in Turčijo ter nadaljevala sodelovanje na vseh področjih v dobro vseh državljanov," sta dodala. V sporočilu, v katerem ni omenjena niti AKP niti Erdogan, še piše, da EU pričakuje poročilo mednarodnih opazovalcev volitev.

Generalni sekretar Sveta Evrope (SE) Thorbjorn Jagland je za zmago čestital turškemu premierju Ahmetu Davutogluju ter izrazil prepričanje, da se bo nova vlada ukvarjala s številnimi izzivi, s katerimi se trenutno sooča Turčija, ter da bo oblikovala vključujočo družbo, ki bo sprejela tudi tiste, ki niso volili enako kot večina.

V sporočilu za javnost je Jagland še izrazil željo, da bi SE nadaljeval sodelovanje in dialog s Turčijo, med drugim glede namestitve več kot dveh milijonov beguncev, reforme sodstva in svobode izražanja.