Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na predčasnih volitvah v Španiji slavijo socialisti

Deli na:
Na predčasnih volitvah v Španiji slavijo socialisti

Vodja socialistov Pedro Sanchez se bo moral nekoliko potruditi, da bo lahko oblikoval vlado. - Foto: Profimedia

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Španiji so tudi glede na neuradne delne izide slavili vladajoči socialisti. Po približno 70 odstotkih preštetih glasov so osvojili 123 sedežev v parlamentu, medtem ko jih je Ljudska stranka (PP) na drugem 65. V parlament se je prebila tudi skrajno desna stranka Vox.

Socialisti premierja Pedra Sancheza so osvojili 29,3 odstotka glasov, kar zadostuje za 123 poslanskih mandatov. Na zadnjih volitvah leta 2016 so jih medtem osvojili 85.

Na drugem mestu je pristala konservativna PP, ki jo je podprlo 16,7 odstotka volivcev. Tako bo imela glede na neuradne delne rezultate v prihodnji sestavi spodnjega doma španskega parlamenta 65 sedežev, medtem ko jih je pred tremi leti osvojila 137.

Sledi liberalna stranka Ciudadanos, ki je dobila 15,4-odstotno podporo in 57 sedežev v spodnjem domu parlamenta. Na volitvah leta 2016 jih je osvojila 31. Na četrtem mestu pa je skrajno leva stranka Podemos s 14,2 odstotka podpore oziroma 42 poslanskimi mandati. Na zadnjih volitvah jih je dobila 71.

V spodnji dom španskega parlamenta pa se je prvič po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstila tudi skrajno desna stranka. To je stranka Vox, ki jo je volilo 10,1 odstotka udeležencev volitev in bo imela 23 poslancev.

Poslanske sedeže je osvojilo še devet manjših, večinoma regionalnih strank. Med njimi sta tudi dve, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije. To sta ERC nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki bo imela 15 poslancev, in Skupaj za Katalonijo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta s sedmimi.



V Španiji se tako znova obeta zahtevno sestavljanje vlade. Socialisti in njihov najverjetnejši koalicijski partner Podemos imajo skupaj 165 poslancev, kar je 11 manj od potrebnih 176 za večino v 350-članskem spodnjem domu parlamenta. Za vladanje bosta verjetno potrebovali podporo manjših strank.

Bi pa lahko trenutno vladajoča stranka sestavila vlado z desnosredinsko liberalno stranko Ciudadanos, saj imata glede na delne izide 180 poslancev. Ciudadanos je sicer pred volitvami zavračal sodelovanje s socialisti, a bi si zdaj, sploh glede na rezultate, lahko premislil.

Desne stranke PP, Ciudadanos in Vox bodo medtem težko sestavile koalicijo, ki se je pred volitvami omenjala kot ena od možnosti. Skupaj imajo namreč zgolj 145 sedežev v parlamentu.

Današnje volitve, ki so potekale med 9. in 20. uro, je sicer zaznamovala visoka volilna udeležba, ki je po še nedokončnih podatkih znašala več kot 75 odstotkov, kar je precej več kot leta 2016. Volitve so minile mirno, le na nekaj voliščih so imeli nekaj manjših težav, zaradi česar so nekoliko podaljšali glasovanje.

Okoli 37 milijonov volilnih upravičencev je danes poleg 350 poslancev spodnjega doma parlamenta sicer izbiralo še 208 od 266 članov zgornjega doma. V Valencii pa so sočasno potekale še volitve v 99-članski regionalni parlament. Glasove za senat in regionalne volitve v Valencii še štejejo.