ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji aretacije nesojenega Jankovićevega partnerja Miškovića in sodelavcev

Deli na:
V Srbiji aretacije nesojenega Jankovićevega partnerja Miškovića in sodelavcev

Foto: Arhiv Reporterja

Srbska kriminalistična policija je danes aretirala enega najbogatejših Srbov in lastnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, njegovega sina Marka ter še osem oseb, ki naj bi bile vpletene v sporno privatizacijo cestnih podjetij, je poročala Radiotelevizija Srbije (RTS). Odrejen jim je bil 48-urni pripor.

Miroslav in Marko Mišković sta bila v minulih dneh večkrat zaslišana na policiji in na ministrstvu za pravosodje, policija pa je minuli konec tedna Marku tudi preprečila pobeg iz države. 31-letnik je skušal z zasebnim letalom vzleteti z beograjskega letališča proti Londonu, a so ga ustavili policisti in mu odvzeli potni list.

Miroslav Mišković pa naj bi danes po aretaciji v izjavi pred policijo zagrozil podpredsedniku srbske vlade Aleksandru Vučiću, češ da ta ne bo dočakal drevišnje oddaje na RTS. Zaradi tega so varovanje Vučića že okrepili na najvišjo raven, poročajo srbski mediji. Lastnik Delta Holdinga naj bi sicer ob aretaciji tudi napovedal, da ne bo dolgo v priporu.

Med danes aretiranimi je tudi Milo Đurašković, ki je med drugim lastnik skupine Nibens in cestnega podjetja PZP Niš, ter več visokih uslužbencev PZP Niš, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Skupina Nibens je nastala s privatizacijo nekaj podjetij, srbski mediji pa že leta ugibajo, da je za vsem skupaj stal Miroslav Mišković. Njegov sin Marko naj bi po neuradnih informacijah policiji in državnemu pravobranilstvu govoril o transakcijah in prelivanju denarja med Delta holdingom in Nibens skupino.

Kot vsebino kazenske ovadbe proti omenjeni trojici povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, so ti v letih 2005-2010 kot solastniki v privatiziranem podjetju PZP Niš ter preko njega tudi kot solastniki cestnih podjetij Beograd, Kragujevac, Vranje in drugih iz teh podjetij nezakonito pridobili denar in premoženje v vrednosti več kot 30 milijonov evrov.


Mišković je v središče pozornosti medijev in javnosti prišel nedavno, ko je podpredsednik srbske vlade Vučić ob najavi ene v vrsti akcij proti korupciji sporočil, da so začeli uvodne preiskave o poslovanju lastnika podjetja Delta holding.

Mišković je svoj poslovni imperij zgradil v 90. letih prejšnjega stoletja po zaslugi privilegijev, ki jih je imel na račun povezav z režimom pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, saj je bil viden član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva soproga Mira Marković.

Mišković je bil namreč v času embarga in tudi kasneje ekskluzivni uvoznik za različno potrošno blago, od izdelkov znamke Nike do različne hrane in cigaret, kar mu je prineslo ogromno bogastvo. Tudi v zadnjih letih naj bi imel vidno vlogo v politiki, saj so ga nekateri časniki povezovali s stranko nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev, a se je kasneje zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo. Predlani je Mišković belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte, za kar je dobil 930 milijonov evrov, pred tem pa je za več sto milijonov evrov Generaliju prodal zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Mišković je želel po lastnih navedbah že pred leti trgovsko vstopiti tudi na slovenski trg, a naj ne bi našel ustrezne lokacije za prvi Deltin center v Sloveniji. Kasneje je neuradno želel prevzeti Mercator, pa tudi Fructal, vendar od obeh poslov razen govoric ni bilo nič.

Ob razpisu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice je Miškovićeva Delta dala najboljšo ponudbo za izgradnjo centra, vendar se je kasneje zaradi likvidnostnih težav umaknila iz projekta.