ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Siriji po ocenah ZN ubitih najmanj 60.000 ljudi

Deli na:
V Siriji po ocenah ZN ubitih najmanj 60.000 ljudi

Foto: Reuters

V Siriji je bilo v 22 mesecih nasilja ubitih najmanj 60.000 ljudi, ocenjujejo Združeni narodi. Do te številke, ki jo je danes v Ženevi predstavila visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay, so prišli strokovnjaki, ki so primerjali poročila o smrtih iz sedmih različnih virov.

Raziskava strokovnjakov ZN je pokazala, da je bilo med 15. marcem 2011 in 30. novembrom 2012 ubitih 59.648 ljudi. "Ker se spopadi od novembra lani niso umirili, lahko ocenjujemo, da je število žrtev še mnogo višje," je dejala Pillayeva in to označila za šokantno, navajajo tuje tiskovne agencije.

Številka, ki so jo danes predstavili v Ženevi, je občutno višja od tiste, ki so jo nazadnje posredovali sirski opozicijski aktivisti. Ti so navajali, da je bilo v konfliktu ubitih okoli 45.000 ljudi.

Visoki komisariat ZN za begunce pa je danes posredoval žalosten podatek, ko gre za ljudi, ki morajo zaradi nasilja v Siriji bežati z domov. Po podatkih komisariata je samo decembra lani iz Sirije pobegnilo 84.000 ljudi, od začetka konflikta pa že okoli pol milijona.

Največ sirskih beguncev se je zateklo v Turčijo, kjer jih trenutno biva skoraj 150.000, medtem ko jih je kakih 130.000 pobegnilo v Libanon, približno 120.000 pa v Jordanijo. V Iraku gostijo okoli 68.000 sirskih beguncev.