mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZN od Vatikana zahtevajo pojasnila o spolnih zlorabah otrok

Deli na:
ZN od Vatikana zahtevajo pojasnila o spolnih zlorabah otrok

Foto: Reuters

Združeni narodi so Vatikan pozvali, naj razkrije podrobnosti primerov več deset tisoč otrok, ki naj bi jih zlorabili duhovniki. Odbor ZN za pravice otrok, katerega sedež je v Ženevi, je kot rok za razkritje informacij postavil 1. november, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahtevo je odbor podal v času, ko se Sveti sedež pripravlja na januarski nastop v Ženevi, v katerem bo poročal o uresničevanju konvencije o otrokovih pravicah, katere podpisnik je. Nazadnje je Sveti sedež o tem poročal pred 15 leti.

To je sicer prvič, da je mednarodni panel od Svetega sedeža zahteval tako obsežna pojasnila glede zlorab otrok, ki so močno očrnile ogled Rimskokatoliške cerkve v številnih državah po svetu.

Odbor želi "podrobne informacije" o primerih zlorab, ki so jih zagrešili člani duhovščine, redovniki in redovnice. Vedeti želi tudi, kakšne ukrepe je Cerkev sprejela, da bi zagotovila, da pedofilije osumljeni člani duhovščine ne bodo več v stiku z otroki.


Sveti sedež mora razkriti tudi podrobnosti primerov, ko so otroke utišali z namenom zmanjšati tveganje javnega razkritja, ter ali je bilo poročanje o sumu zlorabe obvezno. Odbor zanima tudi, katere ukrepe je Vatikan sprejel za preprečitev prihodnjih zlorab.

Odbor sicer nima moči uveljaviti svoje odločitve, a negativno poročilo po zaslišanju bi predstavljalo hud udarec za vrh Rimskokatoliške cerkve.

Papež Frančišek je v preteklosti že obljubil, da bo v primerih spolnih zlorab "deloval odločno". Njegov predhodnik Benedikt VXI. je bil prvi papež, ki se je za zlorabe opravičil žrtvam.

A vendarle kljub dejstvu, da je konvencija pravno zavezujoča, nekateri opozarjajo, da Vatikan morda ne bo želel predati informacij. Sveti sedež je v preteklosti že opozoril, da bi lahko, če bo pritisk prevelik, odstopil od konvencije.