386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grozljivo: po poplavah v Libiji na tisoče žrtev, narasla voda je hiše z ljudmi odplaknila v morje! (VIDEO)

Deli na:
Grozljivo: po poplavah v Libiji na tisoče žrtev, narasla voda je hiše z ljudmi odplaknila v morje! (VIDEO)

Razdejanje v Derni po poplavah - Foto: YouTube

Iz mesta Derna na vzhodu Libije, ki so ga opustošile poplave, prihajajo poročila o naraščajočem številu smrtnih žrtev, ki naj bi dosegalo tisoče. Številne umrle so že pokopali. Reševalci ob poročilih o 10.000 pogrešanih iščejo preživele, vrstijo pa se napovedi pomoči, obljubili so jo tudi Združeni narodi.

Derna je najhuje prizadeto območje Libije, ki jo je v nedeljo doseglo neurje Daniel, saj sta se na območju podrla dva jezova in mesto je zalila voda, ki je številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje.

Pozno v torek so oblasti v politično razdeljeni državi navajale najmanj 2300 smrtnih žrtev, čeprav predstavniki vlade na vzhodu države govorijo že o 5200 umrlih. Britanski BBC poroča, da umrle že pokopavajo, in sicer v skupnih grobovih.Mednarodna konfederacija Rdečega križa in Rdečega polmesca je poročala o 10.000 pogrešanih, reševalna službe na terenu pa so v torek zvečer sporočile, da naj bi bilo teh okoli 5000. Tako reševalci kot sorodniki še vedno iščejo morebitne preživele in pri tem prosijo za vso možno pomoč.


Ta je po poročanju tujih tiskovnih agencij že začela prihajati v državo, a dostavo pomoči in reševanje otežuje politična situacija v Libiji, ki je razdeljena med dve rivalski vladi. Med drugim so pripravljeni pomagati ZDA, Nemčija, Iran, Italija, Katar, Turčija in EU.

Z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi partnerji pri zbiranju nujno potrebne humanitarne pomoči že sodelujejo tudi Združeni narodi, je v torek sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Stephane Dujarric. Njihova ekipa na terenu že ocenjuje potrebe in podpira lokalne oblasti pri nudenju pomoči.

V Libiji, kjer v zadnjih letih vladajo nemiri in kaos, za oblast v državi tekmujeta dve vladi - ena na vzhodu in druga, mednarodno priznana, na zahodu države, v Tripoliju. Diplomatska prizadevanja za razrešitev konflikta doslej niso obrodila sadov.

Vlada v Tripoliju je na območja, ki jih je prizadelo neurje, poslala letalo s 14 toni medicinske pomoči in več kot 80 zdravstvenimi delavci, čeprav ne nadzoruje prizadetega vzhoda države, kjer leži tudi Derna, še piše BBC.