Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Severni Koreji usmrtili diktatorjevega strica

Deli na:
V Severni Koreji usmrtili diktatorjevega strica

Foto: Reuters

Nekdanjega mentorja in strica severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, Jang Song Thaeka so usmrtili, je danes poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Janga so usmrtili zaradi domnevnega poskusa strmoglavljenja države. "Je izdajalec države za vse čase in slabši od psa," je poročala KCNA.

KCNA je poročala, da je bil Jang Song Thaek usmrčen zaradi poskusa strmoglavljenja države z vsemi mogočimi intrigami in zaničevanja vrednimi metodami.

Jang Song Thaek je bil v preteklosti nečakov mentor in oblast v senci, pred dnevi pa so ga zaradi, kot so navedli kaznivih dejanj, odstavili z vseh položajev, ki jih je zasedal. Obtožili so ga med drugim, da je oviral državno proizvodnjo železa, gnojil in vinalona, sintetičnega vlakna, ki ga izdelujejo v Severni Koreji.

Zagovornika reform po vzoru Kitajske so prav tako obtožili, da je ženskar, narkoman in podkupljiv. Analitiki vidijo v tem poskus utrjevanja popolne oblasti mladega diktatorja Kim Jong Una.



Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Patrick Ventrell je dejal, da Bela hiša nima razloga, da bi dvomila v poročilo uradne tiskovne agencije, čeprav ga ne more neodvisno potrditi. "Če bo poročilo potrjeno, je to še en primer izjemne brutalnosti režima Severne Koreje," je dejal.

Ventrell je dejal, da ZDA dogajanje spremljajo in se posvetujejo z zavezniki in partnerji v regiji.

Južna Koreja pa se je že odzvala na usmrtitev in izrazila zaskrbljenost. "Vlada je zaskrbljena nad zadnjimi dogodki v Severni Koreji in pozorno spremlja dogajanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev. Dodali so, da je Južna Koreja pripravljena "na vse morebitne" scenarije v prihodnosti in je v tesnih stikih z zavezniki.