Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pjongjang grozi z jedrsko vojno in tujce poziva k umiku iz Južne Koreje

Deli na:
Pjongjang grozi z jedrsko vojno in tujce poziva k umiku iz Južne Koreje

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes vse tujce, ki živijo v Južni Koreji, pozvala, naj se umaknejo iz države, saj obstaja tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne "termo-jedrska vojna", poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na uradno severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA.

"V primeru vojne ne želimo, da bi bili tujci, ki živijo v Južni Koreji, poškodovani," je zapisano v izjavi, ki so jo objavili v Pjongjangu in s katero vse tuje organizacije, podjetja in turiste pozivajo k umiku iz Južne Koreje.

Že prejšnji teden so v Pjongjangu predstavnike tujih veleposlaništev obvestili, da jim po 10. aprilu ne bodo mogli več zagotavljati varnosti, zato naj se umaknejo iz Severne Koreje.

"Razmere na Korejskem polotoku se približujejo termo-jedrski vojni," še piše v danes objavljeni izjavi.

Japonski predstavniki pa so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da je Japonska v prestolnici Tokio namestila raketi patriot. Hkrati so zatrdili, da so pripravljeni pred morebitnim napadom iz Severne Koreje obraniti okoli 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia.

Po ponedeljkovih napovedih obrambnega ministra Icunorija Onodere namerava Japonska baterije patriot namestiti tudi na otoku Okinava.

Premier Šinzo Abe pa je davi tudi izjavil, da "japonska vlada dela vse, da bi zaščitila življenja ljudi in zagotovila njihovo varnost". "Medtem ko Severna Koreja daje provokativne komentarje, bo Japonska, skupaj z drugimi državi, storila to, kar mora," je še dejal.

Japonska vojska ima dovoljenje, da sestreli kateri koli severnokorejski izstrelek, ki bi letel proti japonskemu ozemlju, so v ponedeljek še sporočili na japonskem obrambnem ministrstvu.