Revija Reporter
Svet

V rdeče oblečena Melania na Floridi gostila kitajsko prvo damo

STA

8. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Trump je v Mar-a-Lagu gostil kitajskega predsednika Xi Jinpinga in hvalil napredek med državama; Melania je gostila kitajsko prvo damo.

Ameriški predsednik Donald Trump je po drugem dnevu pogovorov s kitajskim predsednikom Xi Jipingom na svojem floridskem posestvu Mar-a-Lago zatrdil, da je bil dosežen izjemen napredek v odnosih med državama, o podrobnostih pa ni govoril. Dvodnevni vrh je zasenčila Trumpova odločitev o bombardiranju Sirije.

Razen običajnih superlativov v Trumpovem slogu o "izjemnem napredku", "odličnih odnosih" in podobnem pa ameriški predsednik ni povedal nič bolj natančnega glede problema Severne Koreje in trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko, kar naj bi bili glavni temi pogovorov.

Xi prav tako ni povedal nič drugega kot to, da se povsem in 100-odstotno strinja s Trumpom. Glede na poročila novinarjev, ki spremljajo obisk, je dejal, da je šlo za zelo unikatno srečanje, ki je pomembno za prihodnost odnosov med državama. Trump naj bi ga izjemno lepo pripravil.

Trump je sicer sredi četrtkovega srečanja s Xijem dejal, da sta razvila prijateljske odnose, čeprav od njega še ni dobil absolutno ničesar.

Xija in soprogo Peng Liyuan sta na posestvu v četrtek pričakala Trump in v rdeče oblečena prva dama ZDA Melania Trump.

Prvi dami sta včeraj obiskali osnovno-srednjo šolo za umetnost in se srečali z učenci, ki so jima tudi zapeli. Šolo so izbrali zaradi Pengove, ki je glasbenica in učiteljica glasbe.

Edina novost z vrha je bila morda ta, da je Trump sprejel Xijevo povabilo za obisk Kitajske še v letošnjem letu, podobno vabilo pa je Pengova dala tudi Melanii Trump.

Bela hiša je v četrtek in petek zniževala pričakovanja glede vrha in poudarjala, da gre za prvo predstavitveno srečanje obeh predsednikov. Trump je med kampanjo redno napadal Kitajsko zaradi domnevno nepoštenih trgovinskih sporazumov z ZDA, o čemer predsednika nista javno govorila.

Trump je pred srečanjem prav tako izjavil, da mora Kitajska pomagati pri brzdanju Severne Koreje in njenega jedrskega programa ali pa bodo ZDA to storile same in na svoj način.

Kmalu po četrtkovi večerji, ko je Xi zapustil Mar-a-Lago, je potem odjeknila novica o ameriškem raketnem napadu na sirsko letališče, s katerega naj bi režim predsednika Bašarja al Asada v torek sprožil napad s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun.

Ameriški analitiki ugibajo, da je morda šlo tudi za opozorilo Xiju glede Severne Koreje, čeprav je jasno, da podobna operacija Američanov proti Pjongjangu ne bo tako enostavna, ker ima država jedrsko in drugo orožje, s katerim neposredno ogroža Južno Korejo.

Kitajska je doslej šestkrat vložila veto na resolucije Varnostnega sveta ZN, kritične do Asada, Xi pa ameriške akcije včeraj ni komentiral. Kitajska je pozvala le k umiritvi in opozorila pred dodatnim poslabšanjem razmer v Siriji. "Zdaj je nujno, da se izognemo dodatnemu poslabšanju razmer," je izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying.