premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajci obožujejo slovenske smučarske strokovnjake

Deli na:
Kitajci obožujejo slovenske smučarske strokovnjake

Foto: Bobo

Kitajska bo leta 2022 gostila zimske olimpijske igre. V ta namen je že pred dobrim letom sestavila natančen in obširen program dela, njegova finančna struktura pa kaže, da bodo Kitajci za kolajne na domačih igrah storili vse, kar je v njihovi moči, pri tem pa ne bodo varčevali.

Do uspehov jim bodo pomagali tudi slovenski strokovnjaki. Smučanje je prevzel Pavli Čebulj, za alpsko deskanje skrbi Peter Kotnik, ki je s svojo ekipo povabil tudi strokovnjaka za telesno pripravo Mitjo Bračiča. Kitajci si želijo tudi slovenskega trenerja za smučarske skoke.

"Slovenci smo na Kitajskem zelo cenjeni, povpraševanje po slovenskih strokovnjakih je veliko. Pogoji dela so odlični, varčevanja ni. Organizacija je na najvišji možni ravni, prav nič nam ne manjka. Za razliko od Slovenije ni improvizacije, sam na primer že točno vem, kaj bomo delali v naslednji sezoni. Tako nam bodo avgusta omogočili priprave v Novi Zelandiji, zimo bomo preživeli v Evropi. Vse to v želji, da se bo naša ekipa čez pet let na olimpijskih igrah borila za najvišja mesta. Naš proračun samo za deskanje v paralelnih disciplinah znaša dva milijona evrov, kot primer naj povem, da imajo Avstrijci na voljo milijon, Slovenci pa le 150.000 evrov," je navdušen nad razmerami za delo na Kitajskem Kotnik, nekdanji glavni trener slovenske reprezentance, ki še vedno sodeluje tudi s slovenskim dobitnikom dveh olimpijskih kolajn Žanom Koširjem.

Kotnik se je na Kitajsko preselil lani, kot sam pravi, odločitev za odhod ni bila lahka. "Imel sem nekaj ponudb iz alpskih držav. Tam bi najbrž zaslužil več denarja, a v velikih reprezentancah je težko delati, delo je bolj kratkoročno. Kitajska pa mi je pomenila izziv, prav zaradi dolgoročnega dela. Deskanje je na Kitajskem sicer zelo priljubljeno, predvsem v prostem slogu, kjer je Kitajska postala glavna velesila. Paralelnih disciplin pa do mojega prihoda niso imeli. Tako smo na alpsko desko postavili kar akrobate, začeli z njimi delati, sadovi dela pa se že kažejo, saj se nam ena tekmovalka že uvršča v izločilne boje," je dejal Velenjčan.Več težav kot Kotnik naj bi imel pri svojem delu Čebulj, pri smučarjih želenega napredka še ni. "Jaz sem imel srečo, saj so moji tekmovalci, ko sem prišel, znali dobro deskati, mogel sem jih spraviti le med kole. Sicer osnova ni bila tako dobra kot pri Korejcih, ko jih je za domače olimpijske igre prevzel Francoz, ampak vseeno. Pavli pa je s svojimi smučarji začel iz ničle, zato mu je težje. Vsekakor čuti več pritiska, kot ga jaz," meni trener kitajske reprezentance, ki mu Kitajci zelo zaupajo, pri njih lahko doseže praktično vse, kar si zaželi.

"Včeraj sem se po finalu snežnega žleba srečal z našim predsednikom. Pogovarjala sva se tudi o olimpijskih igrah. Omenil sem, da želimo na igrah imeti obe paralelni disciplini in zagotovil mi je, da bo na igrah tudi slalom. Kitajska bo leta 2021 gostila tudi svetovno prvenstvo, ne bi bilo nič čudnega, če bi na njem prvič izvedli ekipno tekmo. Predsednik prisluhne našim željam, večino jih tudi uresniči. Je pravi gospod, gospodarstvenik, ki pa se v politiko ne meša. Na Kitajskem je za razliko od Slovenije gospodarstvo ločeno od politike" je pohvalil predsednika kitajske zveze slovenski strokovnjak, ki bo v sredo postavil slalomsko progo, glede na to, kako ga cenijo v krovni zvezi in v drugih reprezentancah, pa ima veliko možnosti, da bo postavil tudi olimpijsko progo.

Kotnik, eden od dveh slovenskih strokovnjakov, ki vodita tuje reprezentance, Tomaž Bernik je v svetovni vrh pripeljal rusko ekipo, se je ozrl tudi na stanje v slovenskem deskanju, za katerim je najslabša sezona svetovnega pokala v zadnjih desetih letih: "Stanje ni dobro. Vse preveč se je stavilo na enega ali dva tekmovalca, z ekipo se je delalo preslabo. Tim Mastnak in Jure Hafner sta bila velik potencial, a se izgubljata, saj se je z njima delalo premalo. Tudi moja hčerka Gloria je obetala več. A vse le ni tako črno, globalno gledano smo lahko na naše deskanje ponosni. Plošče za deske našega proizvajalca uporablja 95 odstotkov ekip, imamo nadarjene tekmovalce, naša stroka na čelu z glavnim trenerjem Izidorjem Šušteršičem je odlična. A Šušteršič bi potreboval pomoč, saj ne more biti za vse sam. Seveda je glavni problem denar. Z njim se vse začne in zaključi."