profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Potrjeno: Kim Jong-un se je na Kitajskem srečal s Xi-jem

Deli na:
Potrjeno: Kim Jong-un se je na Kitajskem srečal s Xi-jem

Kim Jong-un - Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj King Jong-un in kitajski predsednik Xi Jinping sta se danes srečala na severovzhodu Kitajske, poročanje kitajskih državnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Gre za že drugi obisk severnokorejskega voditelja na Kitajskem.

Kitajska državna televizija CTV je tako objavila posnetke Xija in Kima, kako se sprehajata in pogovarjata v kitajskem mestu Dalian na severu države. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua sta se oba voditelja sestala tako v ponedeljek kot danes.

Že pred tem so se na Kitajskem pojavila ugibanja, da naj bi Kim ponovno obiskal Kitajsko, saj je na Kitajskem v ponedeljek pristalo letalo z visokim predstavnikom Severne Koreje na krovu. Po navedbah dobro obveščenih krogov bi to lahko bil severnokorejski voditelj Kim.


Severnokorejsko letalo je v ponedeljek pristalo v Dalianu. Prek kitajskega družbenega omrežja Weibo so se nemudoma pojavile navedbe o strogih varnostnih ukrepih in zamudah drugih letal na letališču. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je v prvem odzivu na ugibanja dejal le, da trenutno nima nobenih informacij. Podobno zadržano se je kitajsko zunanje ministrstvo sprva odzvalo tudi konec marca, ko je Kim Jong-un nepričakovano s posebnim vlakom pripotoval na Kitajsko, kar je bil njegov prvi obisk v tujini, odkar je leta 2011 prevzel vodenje Severne Koreje.

V Pekingu se je sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na pogovorih o krizi na Korejskem polotoku. Kitajska je glavna politična in gospodarska zaveznica Pjongjanga. Peking si tudi prizadeva ohraniti osrednjo vlogo v trenutnih diplomatskih prizadevanjih za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Severna Koreja se je minuli mesec z Južno Korejo zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Voditelja obeh držav, Kim in južnokorejski predsednik Moon Jae-in, sta tudi dosegla dogovor o uradnem končanju korejske vojne, ki je bila med letoma 1950 in 1953.

Po pričakovanjih naj bi se Kim konec maja ali v začetku junija sestal tudi s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Slednji je v petek sporočil, da naj bi predstavniki ZDA in Severne Koreje že dosegli dogovor o času in kraju zgodovinskega vrha.