blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Svet

V Pyeongchangu na jedilnem listu še vedno obara iz pasjega mesa

Deli na:
V Pyeongchangu na jedilnem listu še vedno obara iz pasjega mesa

Foto: Bobo

Kljub številnim protestom mednarodnih skupin in združenj za varstvo in zaščito živali Južna Koreja ostaja država, kjer tamkajšnji prebivalci uživajo pasje meso, v namene prehranjevanja pa vsako leto ubijejo več milijonov psov. Jedi iz pasjega mesa z menda zdravilnimi učinki so še vedno na jedilnem listu restavracij tudi v olimpijskem Pyeongchangu.

Južnokorejska vlada je pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo do 25. februarja potekale v tej azijski državi, delno popustila pod pritiskom mednarodnih skupin ljubiteljev živali ter je lastnike restavracij na območju okrožja Pyeongchang, kjer so olimpijska prizorišča, pozvala, naj v času olimpijskih iger v zameno za državno denarno nadomestilo prenehajo s ponujanjem pasjega mesa.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Lee Yong-bae, predstavnik tamkajšnje regionalne uprave, so vladni poziv upoštevali ter pasje meso umaknili z jedilnikov le v dveh od 12 restavracij, ki v okrožju Pyeongchang pripravljajo in prodajajo jedi iz pasjega mesa.

Kot je poročala televizijska mreža Channel News Asia, se zamenjava pasjega mesa za prašičje ali kozje ni obnesla, saj so bile restavracije ob posel in je bil menda ogrožen njihov obstoj. Na jedilnih listih so tako še vedno jedi iz pasjega mesa: zdravilno-krepčilna obara boshintang, hranilna enolončnica yeongyangtang in celoletna juha sacheoltang. Kljub mednarodnim kampanjam ljubiteljev živali številni, zlati starejši Južnokorejci, obravnavajo pasje meso kot posebno poslastico z zdravilnimi učinki, uživanje pasjih penisov pa naj bi spodbujalo moško spolno moč.

Več ameriških in britanskih televizijskih hiš je tik pred olimpijskimi igrami prikazalo za oči zahodnih gledalcev brutalne prizore v premajhnih kletkah nagnetenih psov vseh starosti in pasem, ki jih prodajalci ponujajo kupcem za prehrano. Ocenjujejo, da samo v Južni Koreji v namen prehranjevanja ubijejo 2,5 milijona psov na leto. Južnokorejska vlada kljub pozivom ni prepovedala pasjih farm niti ne posebnih tržnic, na katerih na najbolj brutalne načine pokončajo pse ter jih nato pripravijo za uživanje. Še vedno deluje največja južnokorejska pasja tržnica Moran v Seongnamu v bližini Seula, na katerih prodajajo pse in njihove mladičke za prehrano, čeprav so s strani odgovornih prihajala zagotovila, da jo bodo zaprli.

Zahodni vplivi so zaveli tudi v tradicionalne ukoreninjene navade na Korejskem polotoku. Za mlade Južnokorejce je uživanje živalskih ljubljencev za prehrano tabu tako kot med njihovimi zahodnimi vrstniki. Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in je od lani lastnik štiriletnega mešanca iz zavetišča, ki so ga rešili iz pasje farme. A uživanje pasjega mesa kljub olimpijskim igram in veliki medijski izpostavljenosti ostaja južnokorejska realnost.

Ameriška televizijska mreža CNN navaja podatke organizacije Humane Society International, da v Južni Koreji deluje kar 17.000 pasjih farm, na katerih vzrejajo pse zaradi njihovega mesa. CNN ob tem tudi navaja, da je peticijo na portalu change.org, ki zaradi krutega ravnanja in nadaljnje uporabe psov za prehrano poziva k bojkotu zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, podpisalo že skoraj pol milijona ljudi.

Proti sporni praksi so pozvali tudi nekateri udeleženci olimpijskih iger. Kanadska umetnostna drsalka Meagan Duhamel je lani iz Južne Koreje pred gotovo smrtjo rešila in posvojila psa, nadela mu je ime Moo-tae. Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je svojo psičko, španjelko Lucy, ki ji dela družbo in krajša urice v hotelskih sobah med tekmovanji, pripeljala na uradno novinarsko konferenco v Pyeongchangu.

"Vzreja živali za prehrano je narobe, če gre za krave, prašiče ali pse. V naši kulturi v Severni Ameriki res ni običajno, da bi pse ubijali in jedli. Psi so naši najboljši prijatelji in spremljevalci. Res si ne moremo zamisliti, da bi se kaj groznega zgodilo našim ljubljencem," je prek družbenih omrežij sporočili Duhamelova, veganka in ljubiteljica živali.

Čeprav na Zahodu ni običajno, da bi "najboljši človekov prijatelj" končal v loncu, pa CNN navaja, da je v 44 zveznih državah Združenih držav Amerike dovoljeno klanje psov in mačk zaradi njihovega mesa.