podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irska nacionalna sramota: kruti posli s pasjimi mladiči

Deli na:
Irska nacionalna sramota: kruti posli s pasjimi mladiči

Foto: iStock

Nezakonita vzreja psov na industrijski ravni je Irsko spremenila v prestolnico farm za pasje mladiče, opozarjajo aktivisti za pravice živali. Iz Irske po podatkih francoske tiskovne agencije AFP vsako leto izvozijo najmanj 30.000 pasjih mladičkov, večinoma nezakonito, zaslužek pa znaša skoraj 20 milijonov evrov.

Te mladičke pogosto skrijejo v prtljažnike kombijev in avtomobilov, jih z ladjami prepeljejo v britanska pristanišča, od tam pa na celinsko Evropo. V dublinskem Združenju za preprečevanje krutosti nad živalmi (DSPCA) ocenjujejo, da prizadevanja irskih oblasti za zatrtje te dobičkonosne dejavnosti niso uspešna. Irska trgovina s psi je nacionalna sramota, je poudaril njen vodja Brian Gillen.

"Naš cilj je, da jih spravimo ob posel. Bolj ko bomo to trgovino motili, bolj jih bomo udarili tam, kjer najbolj boli - v njihovih žepih. Želimo, da ta posel zanje postaje neekonomičen," je dodal.

Kljub nedavnim spodbudnim odkritjem skritih pasjih mladičev v več irskih pristaniščih pristojne irske službe še vedno bijejo ostro bitko proti tej večinoma nezakoniti industriji, aktivisti pa pravijo, da velike večine tihotapljenih psičkov oblasti še vedno ne zaznajo. Storilce le redko preganjajo, za zdaj se tudi zaradi hudih kršitev še nihče ni znašel za zapahi.

V irskih pristaniščih so v sedmih operacijah v minulih dveh mesecih odkrili 150 pasjih mladičev. Večinoma je šlo za t. i. modne pasme, kot so beagli, bišoni, francoski buldogi in kavalirji kralja Karla. Mladički, ki so jih odkrili v nekem avtomobilskem prtljažniku, so bili vredni slabih 30.000 evrov.

Po navedbah pristojnih služb je večina mladičkov, ki jih iz Irske pošiljajo v svet, premladih za potovanje, nimajo ustreznih poznih listov, predstavljajo pa tudi potencialno zdravstveno tveganje, saj niso cepljeni proti steklini. Kot dodajajo, bodo vsi ti mladički zaradi parjenja znotraj ožjega sorodstva in ravnanja z njimi verjetno razvili fizične in psihične bolezni.

Med racijami na nezakonitih farmah za pasje mladiče so odkrili, da se psički drenjajo v premajhnih prostorih, kjer se ne morejo gibati ali imeti stika s sovrstniki, soočeni so tudi s slabimi higienskimi razmerami ali pa celo nimajo dostopa do vode.