Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pasja klavnica zaprla vrata

Deli na:
Pasja klavnica zaprla vrata

Psička imejte v gozdu pod nadzorom. - Foto: Profimedia

Južnokorejske oblasti so danes začele rušiti največji kompleks klavnic psov v državi. Kljub večstoletni tradiciji so tudi v državi na jugu Korejskega polotoka vedno bolj glasni aktivisti, ki pozivajo h koncu uživanja pasjega mesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Južni Koreji vsako leto pojedo okoli milijon psov, ki veljajo predvsem za specialiteto v poletnih mesecih. Mnogi verjamejo, da njihovo rdeče meso dvigne raven energije.

A je tradicija v zadnjih letih požela številne kritike doma in po svetu, saj so postali štirinožci primarno hišni ljubljenčki in ne živina. Tako je med mladimi v Južni Koreji postalo uživanje pasjega mesa tabu.

Kompleks v mestu Seongnam, južno od prestolnice Seul, je bil sestavljen iz najmanj šestih klavnic psov, kjer so lahko hkrati zadrževali po več sto psov. Bil pa je tudi glaven vir pasjega mesa za restavracije po državi.

Kot so povedale lokalne oblasti, bodo kompleks porušili in očistili v nekaj dneh in ga nato spremenili v javni park.

Aktivisti so opozarjali predvsem na slabe razmere v klavnici, kjer so pse ubijali z elektrošoki in na druge krute načine.

"To je zgodovinski trenutek," so se na zaprtje klavnice odzvali korejski zagovorniki pravic živali KARA. Po njihovi oceni bo sedaj sledilo zaprtje še več klavnic po državi in posledično zmanjšanje obsega industrije s pasjim mesom.

Glede na lanskoletno javnomnenjsko raziskavo 70 odstotkov Južnokorejcev ne uživa pasjega mesa, a jih je le 40 odstotkov prepričanih, da bi morali uživanje tega mesa prepovedati. Okoli 65 odstotkov vprašanih bi celo podprlo klavnice psov, če bi bile te bolj humane.