mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Parizu spopadi med rumenimi jopiči in policijo

Deli na:
V Parizu spopadi med rumenimi jopiči in policijo

Policija proti rumenim jopičem. - Foto: Reuters

V Parizu se je včeraj zbralo več tisoč protestnikov gibanja rumeni jopiči, ki protestirajo predvsem zaradi vladnih načrtov pokojninske reforme. Pri tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prišlo do spopadov med protestniki in policijo, ki je uporabila tudi solzivec. Več kot 30 ljudi je že bilo prijetih.

Protestniki so vzklikali predvsem gesla proti predsedniku Emmanuelu Macronu in načrtom njegove vlade po vzpostavitvi enotne pokojninske sheme, kar je sprožilo najdaljšo stavko zaposlenih v javnem prevozu v zadnjih letih.

V petek zvečer so protestniki vdrli tudi v neko gledališče v Parizu, kjer si je hotel Macron z ženo v miru ogledati predstavo. Pred protestniki so ga morali na hitro celo odpeljati na varno.

Včerajpa so se na ulicah Pariza znova zbrale množice protestnikov. Po poročanju AFP jih je več tisoč. Na drugi strani pa je bila tudi množica policistov.

Kmalu je prišlo do prerivanja, protestniki so začeli policiste obmetavati s kamenjem, granitnimi kockami, steklenicami in podobnimi projektili, policisti pa so jim odgovorili s solzivcem in šok granatami. Do sredine popoldneva je bilo aretiranih najmanj 32 ljudi, še poroča AFP.



Rumeni jopiči so v preteklem letu postali simbol protesta proti Macronovim reformam. Potem ko jim je Macron prisluhnil in se nekoliko umaknil, so se protesti precej umirili, a so zdaj s stavkovnim valom proti pokojninski reformi znova dobili zagon.

Stavka zaposlenih v javnem prevozu traja že 45. dan, sindikati pa nove množične proteste napovedujejo za prihodnji petek.

Stanje se je sicer nekoliko izboljšalo v železniškem prometu, potem ko je vlada nekoliko popustila in pristala na zahteve železničarjev. V prihodnjem tednu naj bi tako metro znova začel delovati normalno, ne le ob prometnih konicah, še napoveduje AFP.

Predsednik Macron sicer želi z reformo odpraviti sedaj veljavnih 42 ločenih pokojninskih shem, po katerih imajo večinoma zaposleni v javnem sektorju pravico do zgodnje upokojitve in druge bonitete. Želi jih zamenjati z univerzalnim pokojninskim sistemom, ki bi odpravil te bonitete.