reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na protestih za izpustitev Navalnega aretirali več deset ljudi

Deli na:
Na protestih za izpustitev Navalnega aretirali več deset ljudi

Aretacija protestnika v Moskvi. - Foto: Reuters

Na protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, policija je v več kot 60 mestih v Rusiji prijela več kot 2000 protestnikov. Novinarji in aktivisti poročajo, da je policija marsikje nasilno razganjala protestnike.

Po podatkih nevladne organizacije OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, je policija doslej prijela več kot 2100 ljudi. Največ, skoraj 800, je bilo aretiranih v Moskvi, v Sankt Peterburgu pa več kot 300 ljudi, izhaja iz podatkov na spletni strani organizacije.

Francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da policisti v Moskvi nasilno razganjajo zbrane s pomočjo gumijevk. O tem pričajo tudi na družbenih omrežjih objavljeni posnetki. Prišlo je tudi do spopadov med protestniki in policisti, ki so jih obmetavali s snežnimi kepami. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da policisti prijete trpajo v policijska vozila. Dostop do spleta je bil ponekod onemogočen.

Protesti so se zaradi časovne razlike najprej začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita. Največ ljudi se je nato zbralo v Moskvi, kjer je policija že pred protesti med drugim prijela tesno sodelavko Navalnega Ljubov Sobol. Da je med prijetimi, je na Instagramu sporočila tudi njegova soproga Julija.

Glede na ocene novinarjev AFP se je v Moskvi na Puškinovem trgu in na sosednjih ulicah zbralo najmanj 20.000 ljudi. Zbrani so med drugim vzklikali gesla Mi smo oblast, Putin je lažnivec, Navalni, s tabo smo in Svoboda za politične zapornike. O okoli 20.000 protestnikih AFP poroča tudi iz Sankt Peterburga.

Na protestih je bilo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass lažje poškodovanih okrog 40 policistov.


Tuje tiskovne agencije poročajo, da je policija pridržala in z gumijevkami pretepala protestnike, ki so se zbrali pred zaporom, v katerem je Navalni. Več sto protestnikov je pred zaporom vzklikalo Svoboda ter pozivalo oblasti, naj izpustijo opozicijskega voditelja.

Rusko zunanje ministrstvo pa je danes obtožilo ameriško veleposlaništvo v Moskvi, da je objavilo načrt poti predvidenih protestov in zaradi tega terjalo pojasnilo ameriških diplomatov. Veleposlaništvo je sicer objavilo opozorilo zaradi protestov in ameriškim državljanom v Rusiji priporočilo, naj se jim izognejo, pojasnjuje AFP.

Na dogajanje v Rusiji se je prek Twitterja odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zapisal, da dogodke spremlja z zaskrbljenostjo. "Obžalujem obsežna pridržanja, nesorazmerno rabo sile, prekinitve interneta in telefonskih povezav," je zapisal in dodal, da bo v ponedeljek o "nadaljnjih korakih" razpravljal z zunanjimi ministri EU.

Protesti v podporo Navalnemu so danes potekali tudi v Litvi in Estoniji. V estonski prestolnici Tallinn se je zbralo več sto ljudi, ki so se odpravili do ruskega veleposlaništva. V Vilniusu se je zbralo okrog 100 ljudi. O podobnih protestih poljska tiskovna agencija PAP poroča tudi iz Varšave in Krakova.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.