Revija Reporter
Svet

V Hongkongu policija ustrelila 18-letnega protestnika, ljudje so šli znova na ulice

STA

2. okt. 2019 10:08 Osveženo: 13:51 / 02. 10. 2019

Deli na:

V Hongkongu so po torkovem incidentu, v katerem je policija ustrelila mladega protestnika, ki je napadel policiste, danes izbruhnili spontani protesti. Več tisoč protestnikov, med katerimi so bili tudi pisarniški delavci, se je zbralo v parku, nato pa so se podali po trgovskem predelu mesta, pri čemer so vzklikali gesla proti vladi in policiji.

Nekaj ur pred tem je potekal tudi dijaški protest na šoli, ki jo obiskuje 18-letni Tsang Chi-kin, ki ga je policist ustrelil v prsi, ko je s skupino zamaskiranih protestnikov z dežniki in palicami napadel policiste.

Policija je tokrat prvič v štirih mesecih, odkar so v tem finančnem središču izbruhnili protesti, ki postajajo vse bolj nasilni, na izgrednike streljala s pravim strelivom. Incident se je zgodil ob 70. obletnici razglasitve Ljudske republike Kitajske, ki so jo v Pekingu proslavili z veliko vojaško parado.

Spopadi med protestniki in policisti v Hongkongu so ukradli precej pozornosti do potankosti zrežiranemu slavju v Pekingu, s katerim je želela Kitajska potrditi svoj status supersile.

Med torkovimi spopadi, ki so trajali več ur, so izgredniki policiste obmetavali s kamni in molotovkami. Varnostne sile so odgovorile s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom.

Pri tem je bilo po navedbah policije prijetih 269 ljudi. Policija je tudi izstrelila 900 gumijastih nabojev, 230 penastih in 1400 pločevink s solzivcem, pa tudi šest nabojev pravega streliva, je danes potrdila policija. Namestnik načelnika policije v mestu Rang Ping-keung je ob tem zatrdil, da je bila uporaba teh sredstev "nedvomno v skladu z zakonom".

Med prijetimi je tudi omenjeni 18-letni študent, ki je bil ustreljen s pravim nabojem. Protestnik je sicer v bolnišnici, ovadili pa ga bodo zaradi napada na policista.

Policija je pred tem sporočila, da je policist streljal na mladega protestnika, ker se je bal za svoje življenje. V torek so policisti v mestu izstrelili še pet opozorilnih strelov. "V tem kratkem času se je odločil in ustrelil napadalca," je pojasnil šef policije Stephen Lo.

Protestniki se s to razlago ne strinjajo in trdijo, da je policist streljal v množico. Ob tem obsojajo vse pogostejšo uporabo pravega streliva.

Incident je ujela kamera, video pa se je hitro razširil po svetovnem spletu. Javno mnenje se je glede streljanja razdelilo po ideološki liniji - aktivisti so obsodili ravnanje policije, provladna struja pa ga označila za upravičeno uporabo sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.