sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Parizu danes osrednja žalna slovesnost po napadih

Deli na:
V Parizu danes osrednja žalna slovesnost po napadih

Foto: Reuters

V francoski prestolnici bo potekala osrednja žalna slovesnost za žrtve terorističnih napadov 13. novembra. V napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudi. Na slovesnost v kompleksu Dom invalidov so povabljeni svojci žrtev in preživeli v napadih, osrednji govornik pa bo francoski predsednik Francois Hollande.

Hollande je rojake v sredo tudi pozval, naj ob tej priložnosti na svojih domovih izobesijo francoske zastave in se tako znova spomnijo najhujšega terorističnega napada v zgodovini Francije.

Francozi načeloma niso navajeni razobešati trikolore na svojih domovih, a po nedavnih napad je prodaja zastav skokovito narasla. Po navedbah največjega izdelovalca Doubleta se je povečala za kar dva- do trikrat.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je postala zastava nekakšen simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov - skupaj s svečami, cvetjem, fotografijami ubitih - in tudi na spletnih družbenih omrežjih, kot je Facebook, kjer so si številni uporabniki svoje profilne fotografije obarvali v rdeče-belo-modro.

Kompleks Dom invalidov je ena osrednjih pariških znamenitosti. Ta nekdanja bolnišnica za vojne veterane, zgrajena v 18. stoletju, danes med drugim obsega vojaški muzej francoske vojske in grobove vrste znamenitih Francozov, med drugim Napoleona. Današnjo žalno slovesnost so v Elizejski palači napovedali kot "najbolj svečano in najbolj republikansko".