stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Turjaku slovesnost ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov

Deli na:
Na Turjaku slovesnost ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov

Foto: Bobo

Študijski center za narodno spravo in občina Velike Lašče drevi na gradu Turjak pripravljata osrednjo slovesnost ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga v Evropi obeležili v soboto. Osrednji govornik bo tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar, slovesnosti pa se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Dve uri pred slovesnostjo, ki se bo začela ob 19. uri, bo v župnijski cerkvi na gradu Turjak tudi maša za žrtve vojn, daroval pa jo bo Edo Škulj.

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil določen na podlagi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji.

Evropski parlament je 23. avgust kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določil, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

V resoluciji so evropski poslanci med drugim poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. V njej so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

Žrtev totalitarnih sistemov so se v petek z mašo spomnili v Katoliški cerkvi, v nedeljo pa je bila slovesnost pri spravni kapeli na Rovtah.

Osrednja evropska slovesnost je v petek in soboto potekala v latvijski prestolnici Riga, kjer je potekala mednarodna konferenca, na kateri so spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.

Študijski center za narodno spravo bo 10. septembra v Ljubljani pripravil še znanstveni posvet o totalitarizmih.