nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji spominska slovesnost za žrtve strmoglavljenja Germanwingsa

Deli na:
V Nemčiji spominska slovesnost za žrtve strmoglavljenja Germanwingsa

Foto: Reuters

V kölnski katedrali bo danes spominska slovesnost za žrtve strmoglavljenja letala Germanwings, ki ga je 24. marca na letu iz Barcelone v Düsseldorf po doslej znanih podatkih v Franciji namerno povzročil kopilot. Slovesnosti se bodo poleg svojcev udeležili številni nemški in tuji predstavniki, osrednji govornik pa bo nemški predsednik Joachim Gauck.

Spominske slovesnosti se bodo poleg približno 500 povabljenih svojcev udeležili nemška kanclerka Angela Merkel, tuji predstavniki in verski voditelji. Francijo bo zastopal ministra za promet Alain Vidalies, Španijo pa notranji minister Jorge Fernandez Diaz. Slovesnost bodo v živo prenašale televizije po vsej Nemčiji.

Na oltarju katedrale so že v četrtek prižgali 150 belih sveč, po eno za vsako žrtev nesreče. Kölnski nadškof Rainer Woelki, ki bo skupaj s predsednico sinode evangeličanske cerkve v Vestfaliji Annette Kurschus daroval spominsko mašo, je pred dnevi dejal, da razume jezo svojcev, da pa ne bi smeli razlikovati med storilcem in žrtvami, temveč bi morali moliti za vse, ki so bili na letalu.

Podatki s snemalnika zvoka v pilotski kabini so razkrili, da je 27-letni kopilot Andreas Lubitz pilota zaklenil iz pilotske kabine, potem ko je ta domnevno odšel na stranišče, in namerno treščil z letalom v gorato pobočje francoskih Alp. Tudi druga črna skrinjica, ki beleži podatke o letu, je potrdila domnevo o namernem strmoglavljenju.

Kopilot je domnevno trpel zaradi depresije in bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu. V nesreči je umrlo vseh 150 ljudi na krovu letala.