klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Parizu so se spomnili žrtev terorističnih napadov pred dvema letoma

Deli na:
V Parizu so se spomnili žrtev terorističnih napadov pred dvema letoma

Foto: arhiv Reporterja

V Parizu so se danes s spominskimi slovesnosti poklonili 130 žrtvam terorističnih napadov, ki so pred dvema letoma pretresli francosko prestolnico.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, njegov predhodnik Francois Hollande in drugi visoki predstavniki države in Pariza so položili vence na prizoriščih napadov in se žrtvam poklonili z minuto molka.

Slovesnosti, na katerih so prebrali imena žrtev, so bile v skladu z željami svojcev skromne in preproste, poročajo tuje tiskovne agencije.

Žrtvam so se na različnih prizoriščih napadov poklonili predsednik Macron s soprogo Brigitte, bivši predsednik Hollande, notranji minister Gerard Collomb, ministrica za pravosodje Nicole Belloubet, predsednika senata in narodne skupščine Gerard Larcher in Francois de Rugy ter pariška županja Anne Hidalgo.


Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. Islamisti so z avtomatskimi puškami in eksplozivom napadli koncertno dvorano Bataclan, več restavracij in barov v vzhodnem delu Pariza, eksplozije so odjeknile tudi ob stadionu Stade de France med prijateljsko nogometno tekmo med moštvoma Francije in Nemčije.

Notranji minister Gerard Collomb je pred obletnico izjavil, da teroristična grožnja v Franciji ostaja visoka. Vendar pa je država danes bolje oborožena, je dejal.

Francija je z novembrom uveljavila protiteroristično zakonodajo, ki je nasledila obdobje veljave izrednih razmer, uvedenih po terorističnih napadih v Parizu novembra 2015. Pristojni organi imajo po novem pravico, da priprejo ljudi, izvedejo preiskavo domovanja in prepovedo javna zborovanja brez predhodne odobritve sodišča.

Teroristični napadi v Franciji so od januarja 2015 zahtevali 241 smrtnih žrtev.