Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Pakistanu aretirali snovalca terorističnega napada v Mumbaiju leta 2008

Deli na:
V Pakistanu aretirali snovalca terorističnega napada v Mumbaiju leta 2008

Mumbajski hotel Taj Mahal Palace je bil leta 2008 tarča teroristov - na posnetku hotel med napadom. - Foto: Wikimedia

Pakistanske oblasti so včeraj zaradi financiranja terorizma aretirale Hafiza Saeda, ki ga obtožujejo tudi serije terorističnih napadov v Mumabiju leta 2008. Aretacijo so opravili v okviru širšega boja proti financiranju terorizma, poroča nemška tiskovna dpa.

Vodjo skrajne islamistične skupine Laškar-e-Taiba je protiteroristična enota aretirala v vzhodnem pakistanskem mestu Lahore.

Projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF) je v maju pozvala Pakistan, da ima čas do oktobra, da omeji financiranje terorizma, ali pa bodo dali državo na t. i. črni seznam, kar bi lahko vodilo v sankcije.

Aretacija se je zgodila le nekaj dni pred obiskom premierja Imrana Kana v ZDA. V Islamabadu upajo, da bo obisk prispeval k spremembi politike Washingtona do Pakistana in pripomogel k okrepitvi sodelovanja.


Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju že pozdravil aretacijo. "Po desetih letih iskanja so v Pakistanu aretirali t. i. vodilnega načrtovalca terorističnih napadov v Mumbaiju. V zadnjih dveh letih se je izvajal izreden pritisk, da so ga našli," je tvitnil.

Trump je v začetku lanskega leta očital Pakistanu, da laže in zavaja Washington v globalni kampanji proti terorizmu. Odnosi med državama so se takrat še poslabšali. Decembra lani so se nato odnosi rahlo otoplili, ko je Trump poslal Kanu pismu, v katerem je prosil Pakistan, naj pomaga pri pogajanjih s talibani.

V preteklosti so Saeda že večkrat aretirali, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov vsakič izpustili.

Pripadniki Laškar-e-Taiba so oboroženi s kalašnikovkami novembra 2008 po morski poti prispeli v indijsko finančno metropolo in se tam podali na morilski pohod. Med obleganjem 20-milijonskega mesta, ki je trajalo tri dni, so med drugim napadli med turisti priljubljeno kavarno, živahno končno postajo železnice, dva luksuzna hotela, judovski center in bolnišnico. V napadih je bilo ubitih več kot 160 ljudi.