zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V novi japonski vladi tudi bivši rokoborec in TV voditeljica

Deli na:
V novi japonski vladi tudi bivši rokoborec in TV voditeljica

Foto: Reuters

Japonski premier Shinzo Abe, ki se spopada z upadanjem podpore, je danes preoblikoval svoj kabinet. Približno polovica od 19 ministrov je ostala ista, med njimi ključni ministri za finance, zunanje zadeve, gospodarstvo in obrambo, med novinci pa sta nekdanja televizijska voditeljica in nekdanji rokoborec.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, naj bi se nova Abejeva vlada posebej osredotočila na gospodarske izzive. Prav dejstvo, da mu doslej ni uspelo izpolniti obljub o ponovnem zagonu japonskega gospodarstva, je Abeja stalo veliko podpore. Državi grozi nova recesija, domače povpraševanje ostaja nizko, industrijska proizvodnja pada, rast plač pa se je upočasnila.

Za izgubo priljubljenosti je bila sicer kriva tudi sporna varnostna zakonodaja, ki jo je skozi parlament septembra spravila vlada in s katero japonska vojska prvič po drugi svetovni vojni dobiva možnost za sodelovanje v misijah v tujini.

V skladu z ekonomskimi prioritetami je Abe ustanovil novo ministrstvo, ki naj bi povečalo stopnjo vključenosti na trg delovne sile, poskrbelo za zvišanje stopnje rodnosti ter opolnomočilo ženske. Gre za ključne elemente Abejevih reform za ponoven zagon gospodarstva, znanih kot Abenomics.

Med novinci v vladni ekipi sta tudi dve ženski, 44-letna nekdanja televizijska voditeljica Tamayo Marukawa (foto), nova ministrica za okolje, ter 50-letna Aiko Shimajiri, ki bo na čelu ministrstva za Okinavo in severna ozemlja. Ministrstvo za šolstvo bo medtem odslej vodil 54-letni Hiroshi Hase, nekdanji profesionalni rokoborec, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji minister za šolstvo Hakabun Shimomura je odstopil prejšnji mesec zaradi vpletenosti v afero glede izgradnje osrednjega stadiona za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Gradnja naj bi stala vrtoglavi dve milijardi dolarjev, a so nato zaradi ogorčenja javnosti od nje odstopili.