benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Eric Holder ne zavrača možnosti Snowdnove vrnitve v ZDA

Deli na:
Eric Holder ne zavrača možnosti Snowdnove vrnitve v ZDA

Foto: Reuters

Nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder je v pogovoru za spletni medij Yahoo News dejal, da ne izključuje možnosti dogovora med pravosodnim ministrom in Edwardom Snowdnom, po katerem bi se lahko nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA) vrnil iz Moskve v domovino.

Holder je priznal, da so Snowdnove objave skrivnosti vohunjenja NSA doma in po svetu sprožile razpravo, ki je bila potrebna in zaradi katere so predsednik ZDA Barack Obama ter kongresniki spremenili odnos do nadzora državljanov.

Sicer le glede množičnega zbiranja telefonskih podatkov, vsi ostali programi NSA, o katerih je poročal Snowden, pa tečejo naprej. Če gre Obami verjeti na besedo, potem NSA po novem tudi več ne vohuni za voditelji zavezniških držav.

Holder meni, da bi se lahko Snowden vrnil v ZDA na osnovi dogovora, ki bi bil sprejemljiv za obe strani. Holder sicer ni več noben dejavnik v pravosodnem ministrstvu in lahko ugiba kot navaden državljan, saj ga je letos zamenjala Loretta Lynch. Ona je tista, ki bo odločala, verjetno v dogovoru z Obamo, kaj se bo zgodilo s Snowdnom.

Tiskovna predstavnica ministrice Melanie Newman je nemudoma odločno zanikala, da bi se stališče pravosodnega ministrstva do Snowdna kaj omehčalo. Tako imenovana obveščevalna skupnost ZDA je prav tako hudo jezna nanj in bo vztrajala pri ostri kazni.

Nekateri mediji v ZDA poročajo, da so v obtoku predlogi, po katerih bi se Snowden vrnil v zameno za nizko zaporno kazen, kar pa je za begunca z azilom v Moskvi nesprejemljivo. Pred dvema letoma so ga obtožili vohunstva, kar pomeni, da ne bo deležen poštenega in odprtega sojenja.