Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Južni Afriki se poslavljajo od nadškofa Desmonda Tutuja

Deli na:
V Južni Afriki se poslavljajo od nadškofa Desmonda Tutuja

Desmond Tutu - Foto: Reuters

V Južni Afriki potekajo številne slovesnosti ob slovesu od v nedeljo umrlega nadškofa Desmonda Tutuja. Ljudje se bodo lahko od njega danes in jutri poslovili v katedrali v Cape Townu, kjer je krsta z njegovim truplom. V sredo pa je v mestni hiši potekala medverska slovesnost s petjem in plesom. Pokopali ga bodo v soboto.

Preprosto krsto, na kateri je zgolj majhen šopek nageljnov, s Tutujevimi posmrtnimi ostanki so danes prinesli v katedralo v Cape Townu, v kateri je kot anglikanski nadškof deloval tudi sam. Za krsto, ki jo je neslo šest anglikanskih duhovnikov, je hodila Tutujeva soproga Leah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tutu bo v katedrali v središču mesta ležal danes in v petek, da bi se lahko čim več ljudi poslovilo od njega. Na dva dneva so možnost slovesa podaljšali, ker so se bali, da bi lahko prišlo do stampeda.

V katedralo sicer številni prihajajo že vse od nedelje, tam polagajo cvetje in se vpisujejo v žalno knjigo.

Od nadškofove smrti po vsej državi potekajo številne slovesnosti v njegov spomin. V sredo so tako v mestni hiši v Cape Townu pripravili medversko slovesnost, na kateri so z molitvami sodelovali krščanski, budistični, judovski in muslimanski verski voditelji, pa tudi vodja tradicionalne afriške veroizpovedi.



Slovesnosti, ki so jo zaznamovale žive barve, glasba in ples, so se udeležili Tutujevi sorodniki in politiki. Število udeležencev, med katerimi so bili mnogi oblečeni v vijolično barvo, kakršno je nosil tudi pokojnik, je bilo sicer omejeno zaradi pandemije covida-19.

Desmond Tutu je v starosti 90 let umrl v nedeljo v Cape Townu. Veljal je za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu ob Nelsonu Mandeli. Leta 1984 je za svoja prizadevanja prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1986 je postal prvi temnopolti anglikanski nadškof Cape Towna. Svoj položaj je uporabil za zavzemanje za mednarodne sankcije proti apartheidu, kasneje pa se je zavzemal tudi za človekove pravice na globalni ravni. Med drugim je bil zagovornik pravice do evtanazije in pravic istospolnih, zaradi česar se mnogi niso strinjali z njim.

Njegovo truplo bodo upepelili in žaro s pepelom pokopali v soboto v njegovi nekdanji župniji, kjer je dolga leta deloval. Pogreb bo v skladu z njegovimi željami skromen, med drugim je želel omejene vojaške časti. Zaradi omejitev za zajezitev covida-19 se bo pogreba lahko udeležilo zgolj 100 ljudi.