mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nočna mora Vladimirja Putina: Nato na pragu Sankt Peterburga!

Deli na:
Nočna mora Vladimirja Putina: Nato na pragu Sankt Peterburga!

Finska bo uradno postala članica zveze Nato. - Foto: Profimedia

Članice zveze Nato bodo danes s slovesnostjo na sedežu zavezništva v Bruslju medse sprejele Finsko, ki bo postala 31. članica Nata. Slovesnost z nagovori in dvigom finske zastave bo potekala pred začetkom dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata, v ospredju katerega bo nadaljnja podpora Ukrajini.

Kot je v ponedeljek povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, bo Turčija, ki je kot zadnja ratificirala finski pristopni protokol, potrebne dokumente deponirala pri ZDA, ki je država depozitarka za Severnoatlantsko pogodbo. Zatem bo še Finska deponirala dokumente o pristopu, s čimer bo uradno postala 31. članica Nata.

Popoldne bodo na slovesnosti na sedežu Nata v Bruslju dosedanje članice pozdravile novo zaveznico. Na drogu pred poslopjem Nata bo zaplapolala finska zastava, Stoltenberg in finski predsednik Sauli Niinistö pa bosta nagovorila zbrane.

Generalni sekretar je v ponedeljek dejal, da bo Finska z vstopom postala varnejša, zavezništvo pa močnejše. Varnejša pa bo po njegovih besedah postala tudi Švedska, ki je spričo ruske agresije na Ukrajino prošnjo za članstvo tako kot Finska vložila maja lani, a se zaradi nasprotovanja Madžarske in Turčije zavezništvu ne bo pridružila skupaj s sosedo.

Prvi dan zasedanja, ki se ga bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, bo sicer namenjen razpravi o nadaljnji podpori Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo.

V ta namen se bo sestala komisija Nato-Ukrajina, na kateri bo ukrajinsko stran zastopal zunanji minister Dmitro Kuleba. To bo prvo zasedanje komisije na ministrski ravni po šestih letih.