stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški parlament v drugo voli predsednika države

Deli na:
Grški parlament v drugo voli predsednika države

Foto: Reuters

Grški parlament bo danes v drugem krogu volil novega predsednika države. Po mnenju analitikov tudi tokrat ni pričakovati izvolitve predsedniškega kandidata vladajoče koalicije Stavrosa Dimasa, tako da bo potreben tretji krog 29. decembra. Če predsednik ne bo izvoljen takrat, bodo sledile predčasne volitve v začetku leta 2015.

Dimasu v prvem krogu prejšnji teden ni uspelo zbrati potrebnih 200 glasov podpore v 300-članskem parlamentu. Takšno podporo potrebuje tudi danes, a je verjetno prav tako ne bo zbral. Tako bo najbrž sledil ključni tretji krog glasovanja 29. decembra. Takrat bo za izvolitev predsednika potrebnih le še 180 glasov. V prvem krogu je za Dimasa glasovalo 160 poslancev. Vladna koalicija ima v parlamentu 155 glasov.

Spričo negotovosti, ki jih v zadolženi Grčiji sprožajo volitve predsednika, je premier Antonis Samaras v nedeljo v televizijskem nagovoru poslance pozval k zdravemu razumu in izvolitvi predsednika. Samaras je dopustil možnost sklica predčasnih splošnih volitev, a konec prihodnjega leta. Pogoj pa je, da je predsednik izvoljen.

Grčiji so nedavno za dva meseca podaljšali evropski programa pomoči, o izhodu iz njega pa se mora še izpogajati. Kot je poudaril v nedeljo Samaras, je ključno, da se ta pogajanja zaključijo v mirnem in gotovem ozračju. "Trenutno nas ne sme potegniti v volilno bitko," je dejal.

Predsednik ima v Grčiji zgolj reprezentativno vlogo, glasovanje v parlamentu pa bi moralo biti formalnost. Volitve naslednika 85-letnega Karolosa Papuljasa bi morale potekati šele februarja prihodnje leto, a se je Samaras odločil, da jih skliče predčasno.

Kot je pojasnil, želi s tem v državi, ki le počasi okreva po gospodarski depresiji in v kateri socialno še vedno vre, obnoviti politično stabilnost, ki jo vztrajno majejo zahteve levičarske stranke Siriza Aleksisa Ciprasa po predčasnih parlamentarnih volitvah.

Posojilodajalca Evropska unija in Mednarodni denarni sklad se bojita, da bi na predčasnih volitvah zmagala Siriza in ustavila finančne reforme v Grčiji.