zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljaki volijo novega predsednika države

Deli na:
Poljaki volijo novega predsednika države

Foto: Reuters

Poljaki bodo danes volili novega predsednika države. Med skupno enajstimi kandidati najbolje kaže sedanjemu predsedniku Bronislawu Komorovskemu, ki pa najverjetneje ne bo zbral absolutne večine glasov in se bo v drugem krogu čez dva tedna pomeril z Andrzejem Dudo iz stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Volišča bodo odprta od 7. do 21. ure.

62-letni Komorowski, ki ga podpira vladajoča Državljanska platforma (PO), kljub padanju podpore volivcev velja za najmočnejšega predsedniškega kandidata in si lahko obeta nov petletni mandat. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave lahko računa na 42 odstotkov glasov. Njegovega najresnejšega tekmeca, kandidata PiS Dudo, naj bi volilo 27 odstotkov Poljakov.

Predvolilna kampanja je bila v znamenju položaja mladih, varnostnih vprašanj v luči krize v sosednji Ukrajini ter v pretežno katoliški Poljski vedno aktualnih etičnih dilem, kot sta prepoved splava in umetna oploditev.

Predsedniške volitve veljajo za najpomembnejši preizkus razpoloženja poljskih volivcev pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. PO je trenutno najmočnejša stranka, a med volivci narašča nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja možnosti za razvoj ter dolgoletnih sporov med PO in PiS.

Del razočaranih tradicionalnih volivcev vladajoče stranke že podpira kritike sistema, med katerimi sta rocker Pawel Kukiz in evroskeptični evropski poslanec Janusz Korwin-Mikke, ki tudi kandidirata na današnjih volitvah, a nimata možnosti za zmago.