pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Iraku nadzor nad Faludžo prevzeli z Al Kaido povezani skrajneži

Deli na:
V Iraku nadzor nad Faludžo prevzeli z Al Kaido povezani skrajneži

Foto: Reuters

Po večdnevnih spopadih med iraškimi vladnimi silami in z Al Kaido povezanimi skrajneži so slednji včeraj prevzeli nadzor nad Faludžo. Petek je bil sicer najbolj krvav dan v Iraku v zadnjih nekaj letih, saj je bilo v spopadih v Faludži in Ramadiju ubitih več kot 100 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži so v preteklih dneh že prevzeli nadzor nad nekaterimi predeli obeh mest, s čimer se je ponovila zgodba izpred nekaj let, ko sta bili mesti po začetku ameriške invazije na Irak leta 2003 pomembni oporišči upornikov.

Spopadi so se začeli v ponedeljek, ko so vladne sile nasilno izpraznile glavni protestniški tabor sunitov v Ramadiju, ki so ga vzpostavili po protestih konec leta 2012.

Suniti so takrat šiitski vladi očitali marginalizacijo njihove skupnosti, po zaprtju sunitskega tabora pa je izbruhnilo najhujše nasilje v zadnjih petih letih, ki se je iz Ramadija razširilo tudi v Faludžo.

"Faludža je v rokah ekstremistične skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil)," je včeraj sporočil višji varnostni uradnik v provinci Anbar. Nadzor nad predmestji Faludže po uradnikovih besedah ostaja v rokah lokalne policije.



V odzivu na zadnje dogodke v Faludži in Ramadiju je iraški premier Nuri al Maliki napovedal uničenje vseh terorističnih skupin v provinci.

"Ne bomo se umaknili, dokler ne bomo uničili vseh terorističnih skupin in rešili naših ljudi v Anbarju," je za iraško državno televizijo dejal al Maliki.

Kot še poroča AFP, se je na redni tedenski molitvi v petek v središču Faludže zbralo na stotine oboroženih upornikov, nekateri med njimi so nosili črne zastave, ki so značilne za džihadiste.

Poveljnik vojske v provinci Anbar, general Gajdan Madžid, je pozneje sporočil, da je iraška vojska v provinci včeraj ubila 55 z Al Kaido povezanih borcev. V operaciji v bližini mesta Ramadiju je vojska ubila 25 pripadnikov Isila, v bližini Faludže pa še 30.