pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Med pogajanji v Minsku naj bi v Ukrajino vdrli ruski tanki

Deli na:
Med pogajanji v Minsku naj bi v Ukrajino vdrli ruski tanki

Foto: Reuters

V spopadih na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 16 ljudi, so danes ločeno sporočili separatisti in ukrajinska vojska. Spopadi so potekali tudi v času, ko so voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije na maratonskih pogovorih iskali rešitev za krizo v Ukrajini, ki je od aprila lani zahtevala 5400 življenj.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik generalštaba ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov, sta bila v spopadih ubita dva ukrajinska vojaka, 21 pa jih je bilo ranjenih.

Oblasti v mestu Doneck, ki je pod nadzorom separatistov, so medtem sporočile, da je bilo ubitih sedem ljudi, 14 pa ranjenih. "V noči z 11. na 12. februar je bilo v Donecku napeto," so poudarili in dodali, da je bilo občasno slišati eksplozije in obstreljevanje. Med žrtvami je bil tudi civilist, ki je bil ubit v sredo zvečer med obstreljevanjem bolnišnice v Donecku.

Na območju samooklicane ljudske republike Lugansk so bili ubiti štirje civilisti in ranjena dva ukrajinska policista.

V obstreljevanju mesta Avdijevka kakih 20 kilometrov severno od Donecka, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske, so medtem po navedbah tamkajšnje policije umrli trije civilisti.

Tudi iz okolice pristaniškega mesta Mariupol so zgodaj davi poročali o hudih spopadih. "Razmere so vse bolj zapletene," so sporočili iz proukrajinskega prostovoljnega bataljona Azov. Po njihovih navedbah so separatisti obstreljevali vasi okoli Mariupola in skušali zadeti tudi mesto, a jim ni uspelo.

Med vrhom v Minsku je po navedbah ukrajinske vojske v Ukrajino vdrlo kakih 50 ruskih tankov in 40 raketometov Grad. Kot je po poročanju AFP na novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik vojske Andrij Lisenko, so tanki prečkali mejo blizu nadzorne točke Izvarine v proruski separatistični regiji Lugansk.

"Sovražnik še naprej utrjuje svoje položaje na najbolj nevarnih območjih: na severovzhodu regije Lugansk in blizu mesta Debalceve, strateškega železniškega vozlišča na pol poti med Doneckom in Luganskom, kjer so ukrajinski vojaki skoraj popolnoma obkoljeni," je poudaril.

Voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije, znani tudi kot normandijska četverica, so po 17 urah pogovorov danes dosegli dogovor, ki med drugim predvideva prekinitev ognja na območju Doneškega bazena, ki naj bi začela veljati z nedeljo. Tej naj bi sledil umik težkega orožja, kar bi omogočilo vzpostavitev tamponskega območja. Tako ukrajinska vojska kot proruski uporniki naj bi izpustili vse vojne ujetnike, Ukrajina pa naj bi do konca leta vzpostavila nadzor nad mednarodno mejo.