Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Grčiji prijeli Hristosa Papasa, namestnika vodje Zlate zore

Deli na:
V Grčiji prijeli Hristosa Papasa, namestnika vodje Zlate zore

Hristos Papas med prevozom v atenski zapor. - Foto: Profimedia

V Grčiji so danes v visoko varovan zapor prepeljali namestnika vodje neonacistične stranke Zlata zora Hristosa Papasa, ki je bil na begu od oktobra lani. Sodišče ga je v okviru zgodovinskega sojenja proti Zlati zori obsodilo na 13 let zapora. Papasa so aretirali v četrtek, potem ko so ga izsledili v Atenah.

Poleg Papasa so aretirali tudi 52-letno žensko, ki ga je skrivala v svojem stanovanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zgodovinskem sojenju proti več deset članom Zlate zore, ki je trajalo več kot pet let, so za številne izrekli visoke zaporne kazni med drugim zaradi članstva v kriminalni združbi, umorov in nezakonitega posedovanja orožja. Papasa so zaprli zaradi njegove vodilne vloge v Zlati zori, saj naj bi bil glavni ideolog organizacije. Je tudi znan ljubitelj italijanskega diktatorja Benita Mussolinija.

Zlata zora je bila več let zastopana tudi v parlamentu. Med finančno krizo je bila tretja najmočnejša stranka, leta 2019 pa ji ni več uspel vstop v parlament.

Sodni proces proti stranki so sicer uvedli po smrti protifašističnega raperja, ki ga je leta 2013 ubil pripadnik Zlate zore. Storilec je krivdo priznal in prestaja dosmrtno zaporno kazen. Umor je sprožil preiskavo delovanja zloglasne Zlate zore, odgovorne za umore in nasilje nad migranti in aktivisti levice od 90. let prejšnjega stoletja.

Po več kot petih letih in pol enega najpomembnejših sojenj v politični zgodovini države je sodišče 7. oktobra lani Zlato zoro soglasno spoznalo za kriminalno organizacijo.