Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Grčiji aretirali novinarja zaradi objave imetnikov računov v Švici

Deli na:
V Grčiji aretirali novinarja zaradi objave imetnikov računov v Švici

Foto: Reuters

V Grčiji so danes aretirali novinarja Kostasa Vaksevanisa, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici, je povedal policijski vir francoske tiskovne agencije AFP. Kot je dodal, bodo novinarja zadaj odpeljali k javnemu tožilcu.

Po navedbah neimenovanega policijskega vira je Vaksevanis objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo pa naj bi za tiste Grke, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Ta seznam je sicer prvi iz banke spravil eden od zaposlenih, leta 2010 pa je v Grčijo prišel s pomočjo tedanje francoske finančne ministrice in današnje generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Skrivnostni seznam je v Grčiji v minulih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.

George Papakonstantinu, ki je bil leta 2010 finančni minister, je v sredo v parlamentu dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo z izvorno verzijo t. i. seznama Lagardove. Sedanji finančni minister Janis Sturnaras pa je napovedal, da bo Francijo zaprosil, da jim seznam posreduje še enkrat.

Vaksevanis naj bi sicer v reviji Hot Doc objavil več kot 2000 imen s seznama, ne pa tudi stanja na njihovih bančnih računih.

Grška policija uradne ovadbe zoper novinarja še ni podala, po navedbah lokalnih medijev, ki jih povzema AFP, pa je bil aretiran na podlagi domnevnega kršenja pravice do zasebnosti. V soboto pa so pristojne oblasti pojasnile, da je iskanje Vaksevanisa po navodilu javnega tožilca že v teku.