Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Napovedi ZNP o političnih čistkah na MMC se uresničujejo

Deli na:
Napovedi ZNP o političnih čistkah na MMC se uresničujejo

Foto: Primož Lavre

Združenje novinarjev in publicistov zahteva, da se takoj prenehajo politične čistke nad nekaterimi novinarji na multimedijskem centru RTV Slovenija (na fotografiji odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija), da se preneha s protizakonitim statusnim preoblikovanjem MMC, novinarjem, ki so bili žrtve čistke pa vrne status pred protizakonitem posegom.

Vršilec dolžnosti vodje MMC Matej Žunkovič je v ponedeljek zvečer vodjem sekcij (uredništvom) na MMC po elektronski pošti poslal dopis v katerem jih je pooblastil za vodenje sekcij do imenovanja  urednika uredništva. Pri tem pa je izpustil oziroma pooblastila ni podelil dvema od petih vodij sekcij.

Gre za vodjo notranjepolitične sekcije Aleša Žužka, sicer dobitnika prve Meškove novinarske nagrade, ki jo podeljuje ZNP in vodjo zunanjepolitične sekcije Tino Vovk. Oba sta nasprotovala protizakonitim statusnim spremembam na MMC, Žunkovič pa ju je s tem, ko jima  ni dal pooblastila, tako rekoč čez noč razrešil.

Kmalu po takšnemu ravnanju Žunkoviča je novoimenovani vodja informativne sekcije (nove združene notranje in zunanjepolitične sekcije) Lan Dečman  novinarjem MMC razposlal plan dela za danes iz katerega je izpustil polovico predvidenih novinarjev, kar pomeni, da zanje očitno ne bo dela in da se čistka nadaljuje tudi med novinarji.

Takšna diskriminacija je nedopustna tako s stališča novinarjev in urednikov, ki so nič krivi žrtve ozkih političnih interesov, kot s  stališča nekega medija, ki se ga na ta način uničuje.

Ravnanje vodstva RTVS na čelu z generalnim direktorjem Markom Fillijem je toliko bolj nedopustno, ker ima MMC še vedno odgovornega urednika Uroša Urbanijo in Filli omenjene spremembe očitno pelje tudi mimo vseh internih pravil in aktov RTVS.

ZNP bo o politično motiviranih potezah obvestilo mednarodne novinarske organizacije, pristojne organe Evropske unije in državnozborski odbor, zadolžen za vprašanja medijev.

Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik ZNP