Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Gazi prva smrtna žrtev po premirju

Deli na:
V Gazi prva smrtna žrtev po premirju

Foto: Reuters

Izraelski vojaki so danes na obmejnem območju na jugu Gaze ubili Palestinca, ranili pa najmanj sedem, so sporočili palestinski viri. To je prvi smrtonosni incident na območju Gaze od začetka veljave izraelsko-palestinske prekinitve ognja v sredo zvečer. Izraelska stran incidenta ni potrdila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal le, da je danes prišlo do "motenj" na palestinski strani meje območja Gaze, zaradi česar so izraelski vojaki izstrelili opozorilne strele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Hamasovih oblasti na območju Gaze je sporočil, da so vojaki streljali na skupino kmetov, ki so hoteli priti do svojih kmetij ob močno varovani meji z Izraelom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaostritev konflikta med Izraelci in Palestinci skrbi Rusijo, ki je zato v vzhodno Sredozemlje napotila svoje vojaške ladje, ki bi pomagale pri morebitni evakuaciji ruskih državljanov v Gazi. Poleg križarke Moskva je Rusija proti vzhodni obali Sredozemlja napotila tudi več izkrcevalnih in patruljnih ladij, so danes sporočili iz ruske vojne mornarice.


Skupno naj bi Rusija odposlala šest ladij, po današnjih navedbah ruskega zunanjega ministrstva pa bodo ladje morda pristale v sirskem pristanišču Tartus, ki je edina ruska pomorska baza na Sredozemlju. Nato pa naj bi se ladje pridružile misiji v okviru boja proti piratstvu ob obalah Somalije.

"V primeru zaostritve konflikta moramo na območju Gaze živeče ruske državljane prepeljati na varno," je dejal predstavnik mornarice. Rusija se sicer zavzema za politično rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva pa se trenutno v Gazi nahaja okoli sto ruskih turistov in podjetnikov.

Po osmih dneh izraelske operacije na območju Gaze, v kateri je bilo ubitih 163 Palestincev in šest Izraelcev, ranjenih pa tisoč Palestincev, je prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas začela veljati v sredo zvečer. V skladu s prekinitvijo je moral Izrael ustaviti vse vojaške aktivnosti in ciljne usmrtitve na območju Gaze, Hamas pa raketiranje Izraela in napade ob meji.

Anketa v današnji izdaji izraelskega časnika Magaar Mohot je medtem pokazala, da kar 49 odstotkov Izraelcev meni, da bi moral Izrael operacijo nadaljevati, 31 odstotkov pa jih podpira prekinitev ognja. 29 odstotkov vprašanih je celo menilo, da bi morala izraelska vojska začeti kopensko ofenzivo na območje Gaze. V anketi so sodelovali 503 ljudje, poroča ameriška tiskovna agencija AP.