Teja Gregorin Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tejo Gregorin po dopinški aferi?

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

ženska Petisvet.si

10 čudežnih živil, ki ubijajo staranje kože

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

starejša gospa, babica Svet24.si

102-letnica pretepla in zadavila sostanovalko v ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Svet

V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Deli na:
V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Foto: Youtube - Eric Drouet, eden od od vodij rumenih jopičev v Franciji.

Na pariškem sodišču se je včeraj začelo sojenje enemu vodilnih članov francoskega protestnega gibanja rumenih jopičev Ericu Drouetu zaradi organizacije neprijavljenih protestov. Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, sam pa zanika, da bi bil organizator protestov.

Drouet je obtožen, da je 22. decembra 2018 in 2. januarja letos v Parizu organiziral protesta, ne da bi ju predhodno prijavil. "Vsako zborovanje na javnem prostoru je treba predhodno prijaviti. Namen tega je ohranjanje javnega reda," je povedal namestnik pariškega tožilca Olivier Christen.

Christen je na sodišču prebral več Drouetovih sporočil pred protestnima shodoma, ki po njegovem mnenju kažejo, da je obdolženec organizator gibanja. "Šli bomo, kamor bomo želeli," se glasi eno od sporočil.

"Nimam vloge organizatorja ali vodje tega gibanja," je medtem na sodišču povedal Drouet. "Sem samo prenašalec informacij," je zatrdil 34-letni voznik tovornjaka, ki živi na obrobju Pariza.

Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, pri čemer najvišja zakonsko določena kazen znaša šest mesecev zapora in 7500 evrov globe. Sodišče bo v tem primeru predvidoma odločilo 29. marca. V začetku junija pa mu bodo začeli soditi še zaradi nošenja prepovedanega orožja na protestu 22. decembra.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo že vse od sredine novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo predsednikov odstop.

V povezavi s temi protesti so sicer ta teden na 12 mesecev zapora obsodili nekdanjega boksarja Christopha Dettingerja, ker je udaril dva policista.

Loading...