Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Deli na:
V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Foto: Youtube - Eric Drouet, eden od od vodij rumenih jopičev v Franciji.

Na pariškem sodišču se je včeraj začelo sojenje enemu vodilnih članov francoskega protestnega gibanja rumenih jopičev Ericu Drouetu zaradi organizacije neprijavljenih protestov. Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, sam pa zanika, da bi bil organizator protestov.

Drouet je obtožen, da je 22. decembra 2018 in 2. januarja letos v Parizu organiziral protesta, ne da bi ju predhodno prijavil. "Vsako zborovanje na javnem prostoru je treba predhodno prijaviti. Namen tega je ohranjanje javnega reda," je povedal namestnik pariškega tožilca Olivier Christen.

Christen je na sodišču prebral več Drouetovih sporočil pred protestnima shodoma, ki po njegovem mnenju kažejo, da je obdolženec organizator gibanja. "Šli bomo, kamor bomo želeli," se glasi eno od sporočil.

"Nimam vloge organizatorja ali vodje tega gibanja," je medtem na sodišču povedal Drouet. "Sem samo prenašalec informacij," je zatrdil 34-letni voznik tovornjaka, ki živi na obrobju Pariza.

Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, pri čemer najvišja zakonsko določena kazen znaša šest mesecev zapora in 7500 evrov globe. Sodišče bo v tem primeru predvidoma odločilo 29. marca. V začetku junija pa mu bodo začeli soditi še zaradi nošenja prepovedanega orožja na protestu 22. decembra.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo že vse od sredine novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo predsednikov odstop.

V povezavi s temi protesti so sicer ta teden na 12 mesecev zapora obsodili nekdanjega boksarja Christopha Dettingerja, ker je udaril dva policista.

Loading...