kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Deli na:
V Franciji sodijo enemu od vodij rumenih jopičev

Eric Drouet, eden od od vodij rumenih jopičev v Franciji. - Foto: Youtube

Na pariškem sodišču se je včeraj začelo sojenje enemu vodilnih članov francoskega protestnega gibanja rumenih jopičev Ericu Drouetu zaradi organizacije neprijavljenih protestov. Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, sam pa zanika, da bi bil organizator protestov.

Drouet je obtožen, da je 22. decembra 2018 in 2. januarja letos v Parizu organiziral protesta, ne da bi ju predhodno prijavil. "Vsako zborovanje na javnem prostoru je treba predhodno prijaviti. Namen tega je ohranjanje javnega reda," je povedal namestnik pariškega tožilca Olivier Christen.

Christen je na sodišču prebral več Drouetovih sporočil pred protestnima shodoma, ki po njegovem mnenju kažejo, da je obdolženec organizator gibanja. "Šli bomo, kamor bomo želeli," se glasi eno od sporočil.

"Nimam vloge organizatorja ali vodje tega gibanja," je medtem na sodišču povedal Drouet. "Sem samo prenašalec informacij," je zatrdil 34-letni voznik tovornjaka, ki živi na obrobju Pariza.

Tožilstvo zanj zahteva en mesec zapora pogojno in plačilo 500 evrov globe, pri čemer najvišja zakonsko določena kazen znaša šest mesecev zapora in 7500 evrov globe. Sodišče bo v tem primeru predvidoma odločilo 29. marca. V začetku junija pa mu bodo začeli soditi še zaradi nošenja prepovedanega orožja na protestu 22. decembra.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo že vse od sredine novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo predsednikov odstop.

V povezavi s temi protesti so sicer ta teden na 12 mesecev zapora obsodili nekdanjega boksarja Christopha Dettingerja, ker je udaril dva policista.