ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji socialisti dobili absolutno večino v parlamentu

Deli na:
V Franciji socialisti dobili absolutno večino v parlamentu

Foto: Reuters

Socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollandea so si v nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev zagotovili absolutno večino v parlamentu. Kot kažejo uradni podatki, ki so jih objavili v noči na ponedeljek, bodo imeli 577-članskem parlamentu 314 sedežev in ne bodo potrebovali podpore drugih strank na levici.

Doslej vladajoča Zveza za ljudsko gibanje (UMP) na predsedniških volitvah poraženega Nicolasa Sarkozyja bo imela z zavezniki v nacionalni skupščini 229 sedežev.

Prvič po letu 1998 se je v parlament uvrstila skrajno desna Nacionalna fronta, ki bo imela dva sedeža. Vodja fronte Marine Le Pen, ki je na nedavnih predsedniških volitvah dobila okoli 18 odstotkov glasov, pa je za las izgubila poslanski sedež.

Le Penova je zaradi tesnega izida zahtevala ponovno štetje glasov v okrožju Henin-Beaumnont na severu Francije, sicer pa je izrazila zadovoljstvo, da je njeni stranki uspelo priti v parlament. "To je ogromen uspeh," je dejala.

Poslanski sedež je dobila njena nečakinja in vnukinja ustanovitelja Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pena, 22-letna Marion Marechal-Le Pen, ki je kandidirala v okrožju Vaulcuse na jugu države.

Volilni sistem v Franciji sicer ni naklonjen skrajnim strankam, kot je Nacionalna fronta, ki ne morejo sklepati zavezništev z drugimi strankami.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je v nedeljo zvečer dejal, da je pred socialisti zdaj težka naloga. "Nič ne bo enostavno," je poudaril.

Francoski predsednik Hollande je pred volitvami napovedal, da se bo vlada nemudoma lotila ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Socialisti, ki imajo večino tudi v zgornjem domu parlamenta, senatu, potem ko so dobili absolutno večino, za vladanje ne bodo potrebovali podpore manjših strank na levici, kot so Zeleni, in predvsem ne podpore skrajne levice.



Iz parlamenta je na tokratnih volitvah izpadlo nekaj znanih imen, v prvi vrsti nekdanja partnerka predsednika Hollandea in mati njunih štirih otrok Segolene Royal, ki je pred volitvami veljala za resno kandidatko za predsednico parlamenta.

V dneh pred drugim krogom volitev je za razburjenje poskrbela sedanja Hollandeova partnerka Valerie Trierweiler, ki je prek Twitterja zaželela srečo protikandidatu Royalove. Ta je vse skupaj že označila za "politično izdajo", a zatrdila, da ostaja v politiki.

Izvoljenih ni bilo niti več ministrov Sarkozyjeve vlade, med njimi njegov tesen sodelavec, nekdanji notranji minister Claude Gueant, ter nekdanja zunanja ministrica Michele Alliot-Marie.

V UMP, kjer bodo novembra izbirali novo vodstvo, so že priznali poraz. Generalni sekretar Jean-Francois Cope je dejal, da "jemljejo na znanje zmago levice", ter napovedal, da bodo "odgovorna in pozorna opozicija".

So si pa parlamentarne sedeže zagotovili vsi ministri Ayraultove vlade, ki so kandidirali na volitvah. Predsednik Hollande je sicer pred volitvami napovedal, da v vladi ne bo več mesta za tiste ministre, ki bodo na volitvah poraženi.

Premier Ayrault in še pet ministrov se je v parlament uvrstilo že v prvem krogu 10. junija.

Drugi krog parlamentarnih volitev v Franciji je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba. Glas je oddalo le 56 odstotkov volivcev.

V nacionalno skupščino pa je bilo v nedeljo izvoljenih rekordno število žensk, kar 155, medtem ko jih je bilo v prejšnjem mandatu 107, poroča francoska tiskovna agencija AFP.