Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Spopadi med Albanci in policijo v Skopju

Deli na:
Spopadi med Albanci in policijo v Skopju

Foto: Reuters

Po skoraj dveh mesecih bojkota so se v soboto v makedonski parlament vrnili poslanci opozicije. Skupaj z drugimi poslanci so na glasovanju podprli spremembo zakona o volitvah, v skladu s katerim so za pet dni podaljšali rok za vložitev kandidatur za župane na lokalnih volitvah, ki bodo 24. marca.

Parlament je tako v soboto zvečer sprejel predlog zakona, ki so ga oblikovali v soboto ob pomoči evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja, poročevalca Evropskega parlamenta za napredek Makedonije na poti v EU Richarda Howitta in evropskega poslanca Jerzyja Buzeka.

Na zasedanju parlamenta pa so v ospredje prišli tudi sobotni spopadi med albanskimi protestniki in policijo v Skopju. Poslanci opozicijske Demokratske stranke Albancev (DPA) so namreč zahtevali, da parlament razpravlja o incidentih in domnevnemu nasilju policije nad albanskim protestnikom. Ker njihovi zahtevi ni bilo ugodeno, so dvorano zapustili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.


V soboto so namreč v Skopju izbruhnili spopadi med albanskimi demonstranti in policijo, ki je proti izgrednikom, ki so policiste obmetavali s kamni in steklenicami, uporabila solzivec. Protest je bil odziv na petkove demonstracije etničnih Makedoncev proti nedavnemu imenovanju nekdanjega poveljnika albanskih upornikov Taleta Xhaferija za obrambnega ministra.

Do protestov je prišlo, ko sta makedonska vlada in opozicija v petek ob posredovanju predstavnikov EU dosegli dogovor o končanju politične krize, ki je med drugim ogrožala približevanje države sedemindvajseterici.

Politična kriza v Makedoniji je nastopila, ko je 24. decembra lani parlament sprejemal proračun za leto 2013, medtem pa so pred parlamentarno zgradbo potekale demonstracije jeznih protestnikov. V samem sobranju je izbruhnil pretep, nato pa so iz parlamentarne dvorane odstranili opozicijske poslance in novinarje, ki so spremljali sejo. Opozicija je po tem bojkotirala delo parlamenta.