Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji jeza zaradi brezplačnih letov za bivše predsedniške pare

Deli na:
V Franciji jeza zaradi brezplačnih letov za bivše predsedniške pare

Foto: Reuters

V Franciji je završalo, potem ko se je bivša prva dama Francije Carla Bruni Sarkozy brezplačno peljala v prvem razredu letala francoske družba Air France in se izognila plačilu vozovnice, sicer vredne 8395 evrov, danes poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Soproga bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja je sicer zgolj izkoristila privilegij, ki dosmrtno pripada bivšim francoskim predsednikom in njihovim partnerkam. Pari smejo namreč neomejeno potovati v najboljših razredih letalske družbe Air France.

Nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing s svojo soprogo Anne-Aymone tako z Air France po svetu brezplačno leti že 30 let, Jacques Chirac z ženo Bernardette od leta 2007, Nicolas Sarkozy in njegova žena Carla pa zadnje leto.

Sindikati letalske družbe Air France, ki so pred kratkim morali sprejeti boleč načrt prestrukturiranja, so ob tem ogorčeni. Kritiko so naperili predvsem proti Carli Bruni Sarkozy. Pevka je namreč bogata dedinja iz italijanske družine industrialcev in bi za let v New York lahko brez težav plačala iz svoje denarnice, menijo sindikati.

"Ne živimo več v monarhiji," je za FAZ dejal predstavnik sindikata SUD Leon Cremieux. Brezplačne lete za bivše predsednike in njihove partnerke bi bilo treba zaradi proračunske krize ukiniti, meni.

"Ne moremo razumeti, da se morajo vsi sodelavci Air France soočati z omejitvami, bivši predsedniki pa ohranjajo svoje gromozanske privilegije," je še dodal Cremieux.