Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

Savannah Graziano Svet24.si

Strelski obračun s policisti usoden za ubežnika ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

nina krajnik-pl Reporter.si

Kam je izginila Sharon Stone iz Moravč, ki so jo ...

sesko slovenija Ekipa24.si

Van Basten, kje si zdaj?! Komentatorju Obrezu se ...

Project 5 Odkrito.si

Nekaj nenavadnega se pojavlja nad Ukrajino

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Estoniji padajo sovjetski spomeniki

Deli na:
V Estoniji padajo sovjetski spomeniki

Foto: Profimedia

Estonija bo odstranila več spomenikov iz časov Sovjetske zveze, je danes sporočila estonska vlada, ki je že pred tem v luči ruskega napada na Ukrajino naznanila namero odstranjevanja vojnih spominskih obeležij iz sovjetskih časov. Proces se je danes začel z umikom sovjetskega tanka T-34 v mestu Narva na vzhodu države.

Vlada v Tallinnu se je po javni razpravi po začetku ruske invazije na Ukrajino že strinjala z odstranitvijo sovjetskih spomenikov z javnih površin po državi, danes pa so svojo namero začeli tudi uresničevati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dela za odstranitev spomenika - sovjetskega tanka T-34 so se začela danes zjutraj, poroča portal Politico. Tank, ki stoji na mestu, kjer je Rdeča armada med drugo svetovno vojno prečkala reko Narvo in pregnala nemško vojsko iz mesta, bodo sedaj prepeljali v vojni muzej, ki se nahaja blizu Tallinna. Iz mesta Narva naj bi odstranili še dva druga spomenika.

Nekateri prebivalci Narve so sicer nasprotovali odstranitvi tanka. V mestu je namreč več kot 90 odstotkov prebivalcev ruskih korenin, zato so se lokalne oblasti dlje časa izogibale odločanju o spomeniku, nato pa je posredovala vlada in dela so se začela v kratkem času.

Odstranitev tanka tako utira pot širšim prizadevanjem vlade, da bi do konca leta odstranili vse sovjetske vojne spomenike z javnih površin v Estoniji, je v izjavi sporočila estonska vlada. "Želimo le, da bi bilo vse mirno," je po navedbah dpa ob tem dejala premierka Kaja Kallas.

"Vlada je sprejela odločitev o odstranitvi vojnih spomenikov nekdanjega tujega režima, da bi preprečila, da bi ti v družbi vzbudili še več sovražnosti in odprli stare rane," je še dodala estonska premierka.