Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin bi spet povezal nekdanje republike Sovjetske zveze

Deli na:
Putin bi spet povezal nekdanje republike Sovjetske zveze

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na srečanju voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, zavzel za tesnejše sodelovanje med njimi.

Na srečanju Skupnosti neodvisnih držav v ruskem Sankt Peterburgu je Putin dejal, da se je v zadnjih desetletjih marsikaj "dramatično spremenilo", so navedli v Kremlju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Poudaril je, da so skupnost decembra 1991 ustanovili tako zaradi varnostnih kot gospodarskih izzivov, s katerimi so se soočale države. Zaživela je sicer le nekaj dni pred uradnim razpadom Sovjetske zveze konec decembra 1991.

"Moram reči, da so vezi, ki so se ohranile iz časov Sovjetske zveze, na splošno igrale pozitivno vlogo," je dodal na srečanju, ki se ga je poleg njega udeležilo še osem voditeljev.

V svojem nagovoru sicer ni omenil Ukrajine, ki je izstopila iz skupnosti v znak protesta proti ruski priključitvi polotoka Krim leta 2014, in Gruzije, ki je izstopila zaradi ruske invazije leta 2008.

Rusija medtem med svoje zaveznike še vedno šteje nekdanje sovjetske republike, kot so Belorusija, Kazahstan in Armenija.

Srečanje voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, sicer poteka v času zaostrenih odnosov med Moskvo in Zahodom. Rusija od ZDA in Nata zahteva, da se ta ne širi proti vzhodu. Na strani Zahoda pa narašča strah zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino. Strani naj bi o tem razpravljali na pogovorih sredi januarja.