DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin bi spet povezal nekdanje republike Sovjetske zveze

Deli na:
Putin bi spet povezal nekdanje republike Sovjetske zveze

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na srečanju voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, zavzel za tesnejše sodelovanje med njimi.

Na srečanju Skupnosti neodvisnih držav v ruskem Sankt Peterburgu je Putin dejal, da se je v zadnjih desetletjih marsikaj "dramatično spremenilo", so navedli v Kremlju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Poudaril je, da so skupnost decembra 1991 ustanovili tako zaradi varnostnih kot gospodarskih izzivov, s katerimi so se soočale države. Zaživela je sicer le nekaj dni pred uradnim razpadom Sovjetske zveze konec decembra 1991.

"Moram reči, da so vezi, ki so se ohranile iz časov Sovjetske zveze, na splošno igrale pozitivno vlogo," je dodal na srečanju, ki se ga je poleg njega udeležilo še osem voditeljev.

V svojem nagovoru sicer ni omenil Ukrajine, ki je izstopila iz skupnosti v znak protesta proti ruski priključitvi polotoka Krim leta 2014, in Gruzije, ki je izstopila zaradi ruske invazije leta 2008.

Rusija medtem med svoje zaveznike še vedno šteje nekdanje sovjetske republike, kot so Belorusija, Kazahstan in Armenija.

Srečanje voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, sicer poteka v času zaostrenih odnosov med Moskvo in Zahodom. Rusija od ZDA in Nata zahteva, da se ta ne širi proti vzhodu. Na strani Zahoda pa narašča strah zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino. Strani naj bi o tem razpravljali na pogovorih sredi januarja.