Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Egiptu protesti proti »faraonu« Mursiju

Deli na:
V Egiptu protesti proti »faraonu« Mursiju

Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi, ki si je v četrtek podelil široka pooblastila, je včeraj svojim privržencem sporočil, da je Egipt na poti v svobodo in demokracijo. "Politična, socialna in gospodarska stabilnost je to, kar hočem, in to, za kar delam," je sporočil zbranim podpornikom pred predsedniško palačo v Kairu.

"Nihče nas ne more ustaviti na poti naprej. Izvršujem svoje dolžnosti, da bi ustregel bogu in narodu, odločitve pa sprejemam po posvetovanju z vsemi," je pred tisoči privržencev dejal Mursi.

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir pa so se zbrali Mursijevi nasprotniki, ki so protestirali proti njegovi samovolji. Protesti liberalnih in sekularnih organizacij so potekali tudi v drugih egiptovskih mestih, med drugim v Aleksandriji, Suezu, Port Saidu in Ismailiji.

Med najhujšimi protesti, odkar je Mursi prišel na oblast, so se nasprotniki predsednika spoprijeli z njegovimi podporniki in zažgali več uradov Muslimanske bratovščine. Po vsej državi, ki postaja vse bolj razdeljena, je bilo v nasilju poškodovanih okoli 100 ljudi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mursi je v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila, ki se bodo iztekla predvidoma sredi februarja, ko naj bi bila sprejeta nova ustava.



Nasprotniki mu očitajo, da je s tem postal diktator s še večjo močjo kot nekdanji avtoritarni predsednik Hosni Mubarak, ki je bil odstavljen po ljudski vstaji v začetku lanskega leta.

Evropska unija je včeraj Mursija pozvala, naj spoštuje demokratični proces v Egiptu. Zelo pomembno je, da se demokratični proces izjava skladno z zavezami egiptovskih oblasti o spoštovanju delitve oblasti, neodvisnosti pravosodja, zaščiti temeljnih svoboščin in organizaciji demokratičnih parlamentarnih volitev, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

Poročevalec parlamentarne skupščine Sveta Evrope o političnih tranziciji v Egiptu Jean-Charles Gardetto je izrazil zaskrbljenost nad Mursijevimi ukrepi. "S tem dekretom si je Mursi podelil široka pooblastila. Zelo pozitivna vloga, ki jo je odigral pri dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi, ne more služiti kot izgovor za spodkopavanje demokracije, pravne države in neodvisnosti sodstva," je poudaril.

Odzvale so se tudi ZDA, ki so sporočile, da Mursijevi ukrepi "vzbujajo skrbi". "Ena od teženj revolucije je bila, da oblast ne bi bila preveč skoncentrirana v rokah ene osebe ali institucije," je poudarila tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland. Dodala je, da bi trenutno ustavno praznino v Egiptu lahko rešili zgolj s sprejetjem ustave, ki bo omogočala nadzor, spoštovanje pravic posameznikov in pravno državo.