mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demonstracije odnesle novega šefa bolgarskih obveščevalcev

Deli na:
Demonstracije odnesle novega šefa bolgarskih obveščevalcev

Foto: Reuters

Bolgarski poslanec Deljan Pejevski, ki ga je parlament v petek imenoval na čelo nacionalne varnostne agencije Dans, kar je sprožilo ostre kritike, je danes sporočil, da se odpoveduje položaju. "Pripravljen sem sprejeti, da me parlament razreši," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Imenovanje komaj 32-letnega poslanca stranke turške manjšine MRF in medijskega mogotca Pejevskega na čelo obveščevalne službe je med drugim kritiziral predsednik države Rosen Plevneljev, ki je vlado in parlament pozval, naj odločitev spremenita.

Kot je dejal, sta "ugled in znanje" mladega poslanca vprašljiva, postopek imenovanja pa je bil po njegovem mnenju nesprejemljiv.

Na ulicah Sofije je proti imenovanju v petek protestiralo več tisoč ljudi, presenečenje nad imenovanjem pa je izrazilo tudi več veleposlanikov evropskih držav v Bolgariji.

Pejevskega, čigar družina ima v lasti več časnikov in televizijskih kanalov, je na položaj predlagala vlada, parlament pa je v petek njen predlog brez razprave podprl.

Pejevski je že leta 2005 sodeloval v socialistični vladi kot namestnik ministra za izredne razmere, a je moral zaradi obtožb o korupciji dve leti kasneje zapustiti položaj.

Agencija Dans je protiobveščevalna služba, katere pristojnosti so v zadnjem času razširili tudi na področje boja proti organiziranemu kriminalu.