tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

V drugi krog francoskih predsedniških volitev Hollande in Sarkozy

Deli na:

V drugi krog predsedniških volitev v Franciji sta se uvrstila kandidat socialistov Francois Hollande in sedanji predsednik Nicolas Sarkozy. Prvi je glede na izide vzporednih volitev zbral med 28 in 30 odstotkov glasov, drugi pa med 24,5 in 27,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da sta se v drugi krog uvrstila Hollande in Sarkozy, kažejo tudi prvi neuradni delni izidi, ki jih je objavila volilna komisija.

V Franciji so se ob 20. uri zaprla volišča, na katerih je 44,5 milijona volivcev izbiralo novega predsednika države s petletnim mandatom, takoj za tem pa so francoski mediji objavili izide vzporednih volitev, ki glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovejo končni izid.

Za Elizejsko palačo se je potegovalo deset kandidatov, po pričakovanjih pa nobenemu v prvem krogu ni uspelo zbrati absolutne večine. Drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila Hollande in Sarkozy, bo 6. maja.

Na tretje mesto se je glede na izide vzporednih volitev uvrstila vodja skrajne desnice Marine Le Pen, ki je zbrala med 17 in 20 odstotkov glasov oziroma več, kot so napovedovale ankete pred volitvami, sledita ji skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z med 10 in 13 odstotki in sredinski kandidat Francois Bayrou z med 8,6 in 10 odstotki.

Raziskave javnega mnenja so sicer pred današnjim prvim krogom volitev za drugi krog napovedovale prepričljivo zmago socialističnega kandidata, ki bo, če bo izvoljen, prvi socialist na čelu Francije po Francoisu Mitterandu. Sarkozy pa bo, če bo poražen, edini predsednik pete francoske republike, ki mu ni uspela ponovna izvolitev na položaj.

Volilna udeležba je bila več kot 80-odstotna, kar je za slabe štiri odstotne točke manj kot pred petimi leti, a precej več kot leta 2002.