mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pričakovani drugi krog predsedniških volitev na Češkem, a s presenečenjem

Deli na:
Pričakovani drugi krog predsedniških volitev na Češkem, a s presenečenjem

Foto: Reuters

V drugem krogu prvih neposrednih predsedniških volitev na Češkem se bosta za položaj konec meseca pomerila nekdanji premier Miloš Zeman in sedanji zunanji minister Karel Schwarzenberg. Kot kažejo končni uradi izidi prvega kroga volitev, je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka.

Nepričakovano se v drugi krog ni uvrstil eden od favoritov, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer. Ta je že priznal poraz in razočaranje, ni pa povedal, ali bo v drugem krogu podprl katerega od kandidatov. Uvrstil se je na tretje mesto s 16,35 odstotka glasov.

Na četrto mesto se je na med devetimi kandidati uvrstil podpredsednik socialdemokratske stranke (ČSSD) Jiri Dienstbier (16,12 odstotka), po vsem telesu tetovirani umetnik in profesor igre Vladimir Franz pa je prejel 6,84 odstotka glasov.

Velik poraženec volitev pa je podpredsednik senata Premysl Sobotka, kandidat premierove evroskeptične stranke ODS. Z 2,46 odstotka glasov je pristal na osmem mestu pred nekdanjo evroposlanko Jano Bobosikovo.

Volišča so se danes zaprla ob 14. uri, potem ko so bila v petek odprta med 14. in 22. uro. Volilna udeležba je bila 61,31-odstotna.

Kdo bo naslednik evroskeptičnega predsednika Vaclava Klausa, bo tako znano šele po drugem krogu volitev, ki bo 25. in 26. januarja, saj noben od kandidatov ni dobil potrebne več kot 50-odstotne podpore.

Oba kandidata sta za razliko od Klausa, ki mu mandat poteče 7. marca, proevropsko usmerjena.

68-letni Zeman, ekonomist po izobrazbi, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998-2002, danes pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD.


S svojimi izjavami je večkrat poskrbel za napetosti v odnosih s tujino. Leta 2002 se je umaknil iz visoke politike in zaživel kot upokojenec. V letih 1968-1970 je bil član komunistične partije, iz katere pa je bil izključen zaradi nasprotovanja posredovanju sil Varšavskega pakta na Češkoslovaškem.

Danes je Zeman v kratki izjavi dejal le, da bo "tako kot v Franciji predsedniški dvoboj potekal med levico in desnico". Tako je že napadel svojega tekmeca, zunanjega ministra v desnosredinski vladi, ki je oslabljena zaradi varčevalnih ukrepov in vrste korupcijskih škandalov.

V četrtek se tako vladi Petra Nečasa obeta že peto glasovanje o nezaupnici od nastopa julija 2010. Tokrat, ker je podprl nedavno Klausovo amnestijo več kot 6000 zapornikov, tudi obsojenih zaradi korupcije.

"Miloš Zeman bo velik tekmec. Vendar predstavlja preteklost", pa je danes dejal Schwarzenberg.

Schwarzenberg je bil svoj čas eden najbolj priljubljenih čeških politikov in je veljal za enega od favoritov na predsedniških volitvah. Vendar mu je podpora znatno padla predvsem zaradi liberalnih reformnih politik njegove stranke TOP 09 v okviru sedanje vlade. Šele nekaj dni pred volitvami je začel pridobivati na priljubljenosti.

Opazovalci poudarjajo, da je Schwarzenberg dobro vodil kampanjo in s svojimi prijemi pritegnil mlajše volivce, čeprav je sam decembra lani praznoval 75. rojstni dan.

Schwarzenberg se je rodil leta 1937 v Pragi, domovino pa je po prevzemu oblasti s strani komunistov leta 1948 zapustil. Na Dunaju je študiral pravo, v Münchnu pa gozdarstvo. Po padcu komunizma v letu 1989 se je vrnil na Češkoslovaško in takratni predsednik Vaclav Havel ga je leta 1990 imenoval za kanclerja. Maja 2010 pa je s svojo desno liberalno stranko TOP 09 nastopil na parlamentarnih volitvah in dosegel 17 odstotkov glasov. Tako je postal zunanji minister desnosredinske vlade, kar je bil že med letoma 2007 in 2009.

Volivci so prvič v zgodovini neposredno volili predsednika države. Doslej so ga namreč vedno izbirali člani spodnjega in zgornjega doma parlamenta, v skladu z lansko spremembo ustave pa je ta pravica prešla na volivce.