Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

(FOTO) V Buči ob obisku visokih predstavnikov EU začeli izkopavati množično grobišče

Deli na:
(FOTO) V Buči ob obisku visokih predstavnikov EU začeli izkopavati množično grobišče

Von der Leynova in Borrell prispela v Kijev Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell v Buči. - Foto: Profimedia

Ukrajinski preiskovalci so danes začeli izkopavati množično grobišče v Buči, s čimer so po besedah policije začeli zgodnjo fazo postopka za vojne zločine proti ruskim vojakom, ki so mesto zasedli. Žrtvam pobojev sta se danes poklonila tudi visoka predstavnika EU, Ursula von der Leyen in Josep Borrell.

Ukrajinci so v grobišču pokopali žrtve, za katere trdijo, da so jih ubile ruske oborožene sile. Vodja regionalne policije v Kijevu Andrij Niebitov je povedal, da je bilo v grobu 40 trupel, med njimi dva pripadnika ukrajinskih vojaških sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so na truplih našli strelne rane, kar potrjuje trditve, da so bili umrli namenske tarče napadov in ne slučajne žrtve zračnih napadov ali artilerijskega ognja. "Te dogodke lahko opredelim kot vojni zločin," je dejal.

Foto: Profimedia - Ukrajinski preiskovalci so danes začeli izkopavati množično grobišče v Buči.



Množično grobišče v Buči so skupaj z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom obiskali tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in slovaški predsednik vlade Eduard Heger, ki so skupaj obiskali Kijev. Voditelji so na grobišče za žrtve položili sveče.

Von der Leynova je med obiskom Buče za vojna grozodejstva v kraju obtožila rusko vojsko. "Videli smo krut obraz Putinove vojske, videli smo brezobzirnost in hladnokrvnost, s katero so zasedli mesto," je dejala.

Foto: Profimedia - Voditelji so se žrtvam poklonili s prižigom sveč.



Ukrajincem je prek Twitterja sporočila, da bodo odgovorni za grozodejstva kaznovani. "Vaš boj je naš boj," je še dodala. Odzval se je tudi Borrell, ki je na Twitterju zapisal, da je treba vojne zločine, ki jih je Rusija zagrešila v Buči in drugod, preiskati in preganjati.

Moskva medtem še vedno zanika vpletenost v poboj civilistov in trdi, da so posnetki trupel uprizorjeni, vendar za to trditev ni predložila nobenih dokazov.