Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bruslju še niso dvignili rok od Cete

Deli na:
V Bruslju še niso dvignili rok od Cete

Foto: Getty Images

EU namerava do zadnjega trenutka vztrajati pri časovnici sklenitve sporazuma Ceta. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se je včeraj s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem dogovoril, da za četrtek napovedanega vrha EU-Kanada za zdaj še ne odpovejo. "Vse partnerje pozivamo, naj poiščejo rešitev," je dejal Tusk. Po njegovem mnenju je še čas.

Kanadska ministrica za trgovino Chrystia Freeland je poudarila, da Ceta ni mrtva. "Kanada je pripravljena podpisati sporazum, žoga je sedaj na evropskem igrišču in čas je, da Evropa naredi svoje delo," je dejala. "Želimo jim vse dobro in upamo, da bodo prišli do tega. Čas je, da gremo naprej, da se sporazum podpiše in nato ratificira," je pristavila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Trudeau pa je sporočil, da še vedno namerava v četrtek iti v Bruselj na podpis sporazuma. "EU in njene države članice bi si morale še naprej prizadevati za četrtkov vrh, na katerem bo podpisan sporazum," je sporočil.

Belgijska vlada je pred tem sporočila, da trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) zaradi notranjepolitičnih nesoglasij ne more podpisati. Zaradi tega je bilo pričakovati, da bodo morali podpis sporazuma odpovedati. Da bi ga lahko podpisali, je namreč potrebno soglasje vseh 28 držav članic EU.

Nasprotniki Cete se med drugim bojijo, da se bo s sklenitvijo sporazuma okrepila moč velikih mednarodnih koncernov. Zvezni vladi ni podelila soglasja za podpis sporazuma regija Valonija s 3,6 milijona prebivalci, ker zahteva zagotovila v zvezi z zaščito svojega kmetijstva in spremembe določb v zvezi s poravnavo sporov med podjetji in državami. Jamstva za varstvo okolja in zaščito potrošnikov so dobra, a ne zadoščajo za soglasje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili Valonci.

Po podatkih belgijskega premierja Charlesa Michela sporazumu s Kanado ne nasprotujejo le Valonci, ampak tudi regija Bruselj in predstavniki francosko govoreče skupnosti v Belgiji.