palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk poziva k umiritvi retorike: Poljska nima nobenih sovražnikov v EU

Deli na:
Tusk poziva k umiritvi retorike: Poljska nima nobenih sovražnikov v EU

Foto: Getty Images

Poljski predsednik Andrzej Duda in njegov rojak, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta danes v Bruslju na skupni novinarski konferenci pozvala k umiritvi retorike med Poljsko in EU. Tusk je ob tem dejal, da "ni navdušen" nad odločitvijo Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske.

"Poljska nima nobenih sovražnikov v EU. Govorimo lahko o različnih stališčih različnih članic o posameznih vprašanjih, a kar koristi EU, koristi tudi Poljski," je poudaril Tusk ter posvaril pred histeričnimi komentarji in teorijami zarote.

Okoli 3000 Poljakov dela v institucijah unije, tako v interesu Poljske kot v interesu unije, je ponazoril Tusk in zatrdil, da so ti Poljaki patrioti.

Tudi Duda je pozval k umiritvi razprave in "razumnemu dialogu na podlagi dejstev" ter posvaril pred "nepotrebnimi čustvi, ki se gojijo v medijski sferi". Poudaril je tudi, da se na Poljskem ne dogaja nič izjemnega, le vladajoča stranka se je zamenjala.

Poljski predsednik je še zatrdil, da Poljska želi biti del evropske skupnosti, izrazil prepričanje, da bo njegova država našla skupni jezik z evropskimi partnerji, in izpostavil zadovoljstvo, da je na položaju predsednika Evropskega sveta Poljak.

Poljska je trenutno poleg begunske krize in britanskega vprašanja najbolj vroča tema v EU, ki je minuli teden zaradi spornih ukrepov nove, konservativne poljske vlade v pravosodju in medijih sploh prvič sprožila okvir za zaščito pravne države, vzpostavljen leta 2014.

Namen tega mehanizma je rešiti odprta vprašanja v intenzivnem dialogu med varuhinjo evropskega pravnega reda Evropsko komisijo in problematično državo, skrajna možnost pa je uporaba 7. člena pogodbe unije, ki predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Tusk je danes izrazil nasprotovanje odločitvi Evropske komisije za sprožitev postopka za zaščito pravne države v primeru Poljske. Verjame, da je komisija ravnala v dobri veri in da želi le razjasniti dejstva, a meni, da bi to lahko storila tudi kako drugače.

V odzivu na neuradne navedbe o možnosti uvrstitve poljskega vprašanja na dnevni red vrha unije pa je predsednik Evropskega sveta danes po dvostranskem srečanju s poljskim predsednikom poudaril, da tega ne namerava storiti in da to ne bi bilo dobro.

Tusk, ki je ves čas govoril v poljščini, tako da je bila celotna novinarska konferenca povsem "poljska", je dejal, da se z Dudo strinjata glede strateške vloge EU in položaja Poljske v njej ter izpostavil britansko vprašanje, Severni tok in Ukrajino.

Duda je poudaril, da si Poljska želi Veliko Britanijo v EU, a obenem izpostavil, da delno razume britanske zahteve po suverenosti, saj si Poljska kot ena šestih največjih članic unije želi enako - spoštovanja v EU.

V povezavi s spornim projektom plinovoda Severni tok 2 med Nemčijo in Rusijo, o katerem je tudi Tusk že decembra izrazil pomisleke, je Duda danes dejal, da se s tem projektom ne strinjajo iz političnih in pravnih razlogov, saj krši evropsko zakonodajo.

V povezavi s trenutno najbolj aktualnim vprašanjem v uniji - begunsko krizo - je Duda izpostavil, da nova poljska vlada ni spremenila stališč prejšnje vlade. Zaradi lastne preteklosti razumejo, da je treba ljudem, ki iščejo svobodo, pomagati, a menijo, da morajo imeti begunci pravico sami izbrati svojo ciljno državo.

Duda je že pred obiskom v Bruslju, kjer se poleg Tuska srečuje tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, nakazal, da bo ta spravljiv. V prispevku za britanski časnik Financial Times je poudaril, da Poljaki so in bodo ostali proevropski.

V torek bodo o poljskem vprašanju razpravljali tudi evropski poslanci v Strasbourgu s poljsko premierko Beato Szydlo. Poteze nove poljske vlade sicer iz ozadja narekuje vodja vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski, ki pa poudarja, da Varšava ne bo popustila pod pritiski EU.