Revija Reporter
Svet

Bruselj utrjuje most do Trumpa

STA

9. nov. 2016 11:08 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednika osrednjih institucij EU Donald Tusk in Jean-Claude Juncker sta čestitala republikancu Donaldu Trumpu za zmago na ameriških volitvah.

Poudarila sta, da je danes pomembneje kot kdaj koli okrepiti čezatlantske odnose. Z vsemi močmi si moramo prizadevati za ohranitev močnih in trajnih vezi ter utrditi mostove čez Atlantik, sta pozvala.

"Iskreno vam čestitava za izvolitev za 45. predsednika ZDA," sta zapisala predsednik Evropskega sveta Tusk in predsednik Evropske komisije Juncker v skupnem pismu.

Spomnila sta, da ima strateško partnerstvo EU in ZDA korenine v skupnih vrednotah svobode, človekovih pravic, demokracije in vere v tržno gospodarstvo ter da EU in ZDA že leta sodelujeta s ciljem zagotavljanja miru in blaginje za svoje državljane in ljudi po svetu.

"Le s tesnim sodelovanjem lahko EU in ZDA še naprej vplivata pri reševanju vprašanj brez primere v zgodovini, kot so Islamska država, grožnje suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, podnebne spremembe ter migracije," sta izpostavila.

Strateško partnerstvo EU in ZDA je po njunem mnenju k sreči široko in globoko - sega od skupnih prizadevanj za krepitev energetske varnosti in soočanja s podnebnimi spremembami do sodelovanja pri soočanju z grožnjami varnosti v vzhodnem in južnem sosedstvu Evrope ter pogajanj o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP).

A z vsemi močmi si je treba prizadevati, da vezi ostanejo močne in trajne ter utrditi mostove čez Atlantik, sta pozvala Tusk in Juncker.

"Evropejci verjamejo, da bo Amerika, katere demokratični ideali so bili vselej svetilnik upanja po vsem svetu, še naprej vlagala v partnerstva s prijatelji in zavezniki ter pomagala našim državljanom in ljudem po svetu k več varnosti in blaginje," sta poudarila predsednika.

Predsednika dveh osrednjih institucij EU sta novega ameriškega predsednika povabila, naj čim prej obišče Evropo ter pride na vrh EU in ZDA, kar bi omogočilo, da čezatlantski partnerici začrtata tok odnosov v prihodnjih štirih letih.

V volilni kampanji sicer Trump s svojimi izjavami ni prizanašal Bruslju, med drugim ga je primerjal s "peklensko luknjo".

Juncker pa je pred tedni na vprašanje, kdo je njegov favorit, z odgovorom, da ima morda "preferenco spola", nakazal, da bi na položaju predsednika raje videl demokratko Hillary Clinton.

V Bruslju so z najvišjih ravni v institucijah EU v dneh pred volitvami prihajali neuradni komentarji, da si sodelovanja z ZDA v primeru Trumpove zmage sploh ne predstavljajo. Če bi ga sodili po tem, kar pravi, je preprosto grozljivo - tako je mogoče povzeti enega od neuradnih komentarjev.

Pri tem so na podlagi Trumpovih izjav v volilni kampanji neuradno izpostavljali zaskrbljenost nad usodo dogovora o iranskem jedrskem programu ter veljavne zahodne politike do Ukrajine in Rusije.