klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Deli na:
Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Foto: Arhiv Svet24

Veleposlaniki 29 članic zveze Nato bodo danes v Bruslju ob navzočnosti makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova podpisali protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu. Nato se bo začel proces ratifikacije. Makedonija bi lahko po okvirnih ocenah polnopravna članica Nata postala v približno letu dni.

Po podpisu se za Makedonijo začne obdobje, ko kot opazovalka sedi tudi na formalnih zasedanjih in se intenzivno pripravlja na polnopravno članstvo, je nedavno v izjavi za STA pojasnil slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin.

Podpisu pristopnega protokola sicer sledi proces ratifikacije. Ko bodo protokol ratificirale vse zaveznice, bo lahko Makedonija pristopila k Severnoatlantski pogodbi in tako postala polnopravna članica zavezništva.

Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče točno napovedati, saj so ratifikacijski postopki v zaveznicah različni.

Kacin ocenjuje, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Makedonija tako po več kot desetletju zastoja na poti v Nato zaradi spora z Grčijo glede svojega imena sedaj le vidi članstvo na obzorju. Premik je omogočil prespanski sporazum Skopja in Aten, po katerem se bo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.