Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Svet

Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Deli na:
Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Foto: Arhiv Svet24

Veleposlaniki 29 članic zveze Nato bodo danes v Bruslju ob navzočnosti makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova podpisali protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu. Nato se bo začel proces ratifikacije. Makedonija bi lahko po okvirnih ocenah polnopravna članica Nata postala v približno letu dni.

Po podpisu se za Makedonijo začne obdobje, ko kot opazovalka sedi tudi na formalnih zasedanjih in se intenzivno pripravlja na polnopravno članstvo, je nedavno v izjavi za STA pojasnil slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin.

Podpisu pristopnega protokola sicer sledi proces ratifikacije. Ko bodo protokol ratificirale vse zaveznice, bo lahko Makedonija pristopila k Severnoatlantski pogodbi in tako postala polnopravna članica zavezništva.

Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče točno napovedati, saj so ratifikacijski postopki v zaveznicah različni.

Kacin ocenjuje, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Makedonija tako po več kot desetletju zastoja na poti v Nato zaradi spora z Grčijo glede svojega imena sedaj le vidi članstvo na obzorju. Premik je omogočil prespanski sporazum Skopja in Aten, po katerem se bo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.

Loading...