Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Svet

Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Deli na:
Rešena bremena spora z Grčijo Makedonija začenja postopek pristopa k zvezi Nato

Foto: Arhiv Svet24

Veleposlaniki 29 članic zveze Nato bodo danes v Bruslju ob navzočnosti makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova podpisali protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu. Nato se bo začel proces ratifikacije. Makedonija bi lahko po okvirnih ocenah polnopravna članica Nata postala v približno letu dni.

Po podpisu se za Makedonijo začne obdobje, ko kot opazovalka sedi tudi na formalnih zasedanjih in se intenzivno pripravlja na polnopravno članstvo, je nedavno v izjavi za STA pojasnil slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin.

Podpisu pristopnega protokola sicer sledi proces ratifikacije. Ko bodo protokol ratificirale vse zaveznice, bo lahko Makedonija pristopila k Severnoatlantski pogodbi in tako postala polnopravna članica zavezništva.

Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče točno napovedati, saj so ratifikacijski postopki v zaveznicah različni.

Kacin ocenjuje, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Makedonija tako po več kot desetletju zastoja na poti v Nato zaradi spora z Grčijo glede svojega imena sedaj le vidi članstvo na obzorju. Premik je omogočil prespanski sporazum Skopja in Aten, po katerem se bo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.

Loading...